Sposoby na zawsze świeże zioła

  • 1

Zioła to jeden z najbardziej aromatycznych dodatków do potraw. Nie wszystkie sposoby utrwalania żywności zachowają ich walory smakowe i zapachowe. Dowiedz się, jak uniknąć sytuacji w której stwierdzisz, że Twoje zioła nie mają smaku lub zapachu.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Sposoby na zawsze świeże zioła
fot. Fotolia
Zioła nadają potrawom charakteru. Bez nich wiele spożywanych przez nas posiłków nie smakowałoby tak wybornie. Wyobraźmy sobie na przykład niedzielny rosół bez zielonej pietruszki.

Sposobów na utrwalanie i przechowywanie ziół jest kilka, jednak ja chciałabym się skupić na ich mrożeniu, ponieważ jest to jedna z najskuteczniejszych metod, by nasze ulubione zioła zachowały swoją świeżość maksymalnie długo, bez zmiany smaku i zapachu.

Młode i świeże zioła, szczególnie te o miękkich i soczystych listkach, podczas mrożenia zachowują wszystkie swoje walory smakowe i zapachowe. Nie tracą także niezwykle cennych wartości odżywczych, co w przypadku innych metod, takich jak suszenie, jest nieuniknione.

Do mrożenia najlepiej sprawdzą się takie zioła jak: natka pietruszki, bazylia, lubczyk, estragon, szczypiorek, cząber, ogórecznik, koperek, fenkuł, melisa, mięta itp. Należy pamiętać, by przed przystąpieniem do mrożenia, dokładnie umyć zioła i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Jeśli nie wysuszymy dokładnie ziół, kropelki wody zamarzną i powstanie bryła lodu, którą ciężko będzie swobodnie wykorzystywać. Osuszone listki lepiej się mrożą.

Zioła możemy mrozić bezpośrednio w gałązkach lub możemy je posiekać. Zajmą wówczas mniej miejsca w zamrażalniku i łatwiej będzie je dozować.

Warto także pamiętać, że mrożonej żywności (każdej), nie można przetrzymywać w zamrażalniku w nieskończoność. Zioła nie stracą swoich właściwości przez pół roku. Po tym okresie oczywiście nadal nadają się do spożycia, jednak mogą stracić kolor i część wartości odżywczych. Blanszowanie może uchronić zioła przed utratą tego, co w nich najcenniejsze.

Kolejnym sposobem na zioła jest mrożenie ich bezpośrednio w kostkach wody lub w oliwie. Mrożenie np. mięty, melisy, czy lawendy w kostkach wody to ciekawa alternatywa dla zwykłych kostek lodu w upalne dni. Bardzo atrakcyjnie wyglądają także w drinkach na domowych imprezach.

Polecamy: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?