Pomaga w tym, zauważalny od jakiegoś czasu trend celebrowania śniadań, rozważne dobieranie pełnowartościowych produktów, a także dostępność dizajnerskich, śniadaniowych gadżetów. Czy zapanowała moda na śniadanie?
Dietetycy są zgodni, że od pewnego czasu można zauważyć zmianę w podejściu do jedzenia śniadań. Pierwszy posiłek przestaje być przykrym, porannym obowiązkiem wyniesionym z domu. Staje się prawdziwą ucztą i delektowaniem się smakami, dzięki której można dobrze rozpocząć dzień.
Modę na śniadanie propagują m.in. blogerki kulinarne, których wpisy stają się inspiracją dla wielu pracujących kobiet i mężczyzn. Dzięki nim śniadanie przestaje być nudne, a oryginalne przepisy stają się okazją do eksperymentowania w kuchni. Zamiast monotonnego posiłku składającego się wciąż z tych samych produktów, można w prosty sposób przygotować atrakcyjne i kolorowe śniadanie dostarczające odpowiednich substancji odżywczych.
Czasami wystarczy inaczej wykorzystać jeden składnik, np. pieczywo, a dobrze znane danie otrzyma zupełnie inny smak - mówi Jolanta Perz- Straga, blogerka kulinarna. Zwykła kanapka z serem i szynką może przeistoczyć się w aromatyczny pudding chlebowy z chrupiącymi kawałkami chleba, ciągnącym się serem i podsmażoną szynką w jajecznej masie, doprawiony ulubionymi przyprawami.
Moda na pierwszy posiłek rozwija się także razem z gadżetami śniadaniowymi. Foremki do wycinania różnych kształtów z pieczywa, tostery w modnych kolorach, które wpłyną na wystrój kuchni czy dizajnerskie podstawki na jajka zachęcają nie tylko dzieci do celebrowania śniadania, ale także dorosłych.
Ostatnio coraz częściej spotykanym gadżetem jest pojemnik z przegrodami na kilka składników drugiego śniadania, tzw.: kolorowy lunch box czy lunch bag. Sprawiają one, że zapakowanie kanapki do pracy czy szkoły przestaje być problemem. Nie trzeba martwić się już o ubrudzenie torebki i plecaka, a także można wziąć ze sobą swoje ulubione warzywa pokrojone w słupki, jogurt czy owoc. Dlatego w ramach programu "Śniadaniowa Klasą" powstała specjalna limitowana edycja torebek śniadaniowych z filcu z wkładami chłodzącymi.
Naszym najczęstszym błędem żywieniowym jest pomijanie śniadania, spowodowane brakiem czasu i pośpiechem, a to właśnie pierwszy posiłek jest najważniejszy w ciągu dnia. Zjadając go rano, w dalszej części dnia jesteśmy mniej podatni na sięganie po niezdrowe przekąski, mamy lepszą pamięć i koncentrację oraz energię na kilkanaście godzin - mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych - Bielmar, organizator akcji Śniadaniowa Klasa.
Informacje prasowa
Dietetycy są zgodni, że od pewnego czasu można zauważyć zmianę w podejściu do jedzenia śniadań. Pierwszy posiłek przestaje być przykrym, porannym obowiązkiem wyniesionym z domu. Staje się prawdziwą ucztą i delektowaniem się smakami, dzięki której można dobrze rozpocząć dzień.
Modę na śniadanie propagują m.in. blogerki kulinarne, których wpisy stają się inspiracją dla wielu pracujących kobiet i mężczyzn. Dzięki nim śniadanie przestaje być nudne, a oryginalne przepisy stają się okazją do eksperymentowania w kuchni. Zamiast monotonnego posiłku składającego się wciąż z tych samych produktów, można w prosty sposób przygotować atrakcyjne i kolorowe śniadanie dostarczające odpowiednich substancji odżywczych.
Czasami wystarczy inaczej wykorzystać jeden składnik, np. pieczywo, a dobrze znane danie otrzyma zupełnie inny smak - mówi Jolanta Perz- Straga, blogerka kulinarna. Zwykła kanapka z serem i szynką może przeistoczyć się w aromatyczny pudding chlebowy z chrupiącymi kawałkami chleba, ciągnącym się serem i podsmażoną szynką w jajecznej masie, doprawiony ulubionymi przyprawami.
Moda na pierwszy posiłek rozwija się także razem z gadżetami śniadaniowymi. Foremki do wycinania różnych kształtów z pieczywa, tostery w modnych kolorach, które wpłyną na wystrój kuchni czy dizajnerskie podstawki na jajka zachęcają nie tylko dzieci do celebrowania śniadania, ale także dorosłych.
Ostatnio coraz częściej spotykanym gadżetem jest pojemnik z przegrodami na kilka składników drugiego śniadania, tzw.: kolorowy lunch box czy lunch bag. Sprawiają one, że zapakowanie kanapki do pracy czy szkoły przestaje być problemem. Nie trzeba martwić się już o ubrudzenie torebki i plecaka, a także można wziąć ze sobą swoje ulubione warzywa pokrojone w słupki, jogurt czy owoc. Dlatego w ramach programu "Śniadaniowa Klasą" powstała specjalna limitowana edycja torebek śniadaniowych z filcu z wkładami chłodzącymi.
Naszym najczęstszym błędem żywieniowym jest pomijanie śniadania, spowodowane brakiem czasu i pośpiechem, a to właśnie pierwszy posiłek jest najważniejszy w ciągu dnia. Zjadając go rano, w dalszej części dnia jesteśmy mniej podatni na sięganie po niezdrowe przekąski, mamy lepszą pamięć i koncentrację oraz energię na kilkanaście godzin - mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych - Bielmar, organizator akcji Śniadaniowa Klasa.
Informacje prasowa