Placki warzywne mają same zalety: są proste w przygotowaniu, tanie, lekkie a jednocześnie sycące, zdrowe, a do tego można przygotować je na wiele różnych sposobów, wykorzystując różne warzywa.
To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i "przemycenie" warzyw do diety najmłodszych. Smak placuszków warzywnych docenią nie tylko wegetarianie - to miła odmiana również dla mięsożerców. Jak je przygotować?
Przepis na placki z kalarepą
To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i "przemycenie" warzyw do diety najmłodszych. Smak placuszków warzywnych docenią nie tylko wegetarianie - to miła odmiana również dla mięsożerców. Jak je przygotować?
Przepis na placki z kalarepą
- Umytą i obraną ze skórki kalarepę oraz małą cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
- Odciśnij sok ze startych warzyw do osobnego naczynka
- Posiekaj drobno pół pęczka natki pietruszki
- Do odciśniętego soku dodaj pół szklanki mąki, tymianek, sól, pieprz; wbij jedno jajko
- Do masy dodaj startą kalarepę, cebulę i natkę pietruszki
- Formuj małe placki i smaż z dwóch stron do zrumienienia
Z czym podawać placki z kalarepy?
Placki warzywne można podawać ze śmietaną, delikatnym twarożkiem, serem kozim, świeżą surówką lub ziołami; placki sprawdzą się również jako dodatek do wędzonego łososia lub innej ryby.