Jak zrobić placki z kalarepy?

Do wykonania placuszków warzywnych potrzebujemy mąkę, utartą kalarepę, natkę pietruszki, trochę cebuli, jajko i przyprawy. Są proste, niezwykle aromatyczne i chrupiące. Pycha!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić placki z kalarepy?
fot. Fotolia
Placki warzywne mają same zalety: są proste w przygotowaniu, tanie, lekkie a jednocześnie sycące, zdrowe, a do tego można przygotować je na wiele różnych sposobów, wykorzystując różne warzywa.

To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i "przemycenie" warzyw do diety najmłodszych. Smak placuszków warzywnych docenią nie tylko wegetarianie - to miła odmiana również dla mięsożerców. Jak je przygotować?

Przepis na placki z kalarepą
  • Umytą i obraną ze skórki kalarepę oraz małą cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
  • Odciśnij sok ze startych warzyw do osobnego naczynka
  • Posiekaj drobno pół pęczka natki pietruszki
  • Do odciśniętego soku dodaj pół szklanki mąki, tymianek, sól, pieprz; wbij jedno jajko
  • Do masy dodaj startą kalarepę, cebulę i natkę pietruszki
  • Formuj małe placki i smaż z dwóch stron do zrumienienia

Z czym podawać placki z kalarepy?

Placki warzywne można podawać ze śmietaną, delikatnym twarożkiem, serem kozim, świeżą surówką lub ziołami; placki sprawdzą się również jako dodatek do wędzonego łososia lub innej ryby.