Jak mrozić gołąbki?

Gołąbki to potrawa, którą można mrozić. Najlepiej najpierw je obgotować i ewentualnie zanurzyć w sosie. Przed włożeniem do zamrażalnika należy owinąć każdą sztukę w folię aluminiową i gotowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak mrozić gołąbki?
fot. Fotolia
Mrożenie jedzenia to doskonały sposób, gdy w czasie przygotowania potrawy wyszło za dużo porcji lub chcesz mieć pod ręką szybki obiad.

Jak zamrozić gołąbki

Zamrozić możesz gotowe gołąbki lub osobno farsz i kapustę. W drugim przypadku przygotowanie potrawy po wyjęciu z zamrażalnika się nieco wydłuży, ponieważ liście trzeba będzie rozmrażać powoli, a potem zblanszować w osolonym wrzątku.

Sposoby mrożenia gołąbków
  • Przygotuj gołąbki zgodnie z przepisem, skracając etap gotowania o połowę lub zupełnie go pomijając.
  • Gołąbki obgotowane w sosie pomidorowym szczelnie zawiń w folię aluminiową.
  • Sos do gołąbków przełóż do osobnego pojemnika lub zamroź kilka sztuk wraz z sosem. Pamiętaj wtedy, że najlepiej będzie przed jedzeniem całość wrzucić do garnka i podgrzać.
  • Zamrozić możesz też półprodukty. Przygotowany farsz najlepiej poporcjować, a liście kapusty lekko obgotować i zamrozić przełożone folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Liście rozmrażaj w temperaturze pokojowej.

Jak rozmrażać gołąbki
  • W mikrofalówce. Umieść gołąbki w misce z wodą, tak aby były zanurzone do połowy.
  • W garnku lub na patelni. Ten sposób najlepiej sprawdza się, w przypadku gołąbków zamrożonych z sosem. Na dno patelni lub garnka wlej kilka kropel oleju lub dodaj odrobinę masła klarowanego. Dzięki temu danie się nie przypali. Rozmrażaj na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy nic nie przywarło.
  • Na parze. Ten sposób jest najlepszy, gdy gołąbki zostały zamrożone bez sosu.
  • W piekarniku. Jeżeli każdy gołąbek był owinięty w folię aluminiową, nie musisz jej odwijać. Ułóż gołąbki na blaszce i rozmrażaj do czasu, aż będą miękkie. Innym sposobem jest ułożenie gołąbków na wysmarowanej olejem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. W tym ostatnim przypadku wlej sos.

Gołąbków najlepiej nie rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ w trakcie gotowania lub pieczenia mogą się rozpaść. Przed podgrzaniem możesz przełożyć je na godzinę do lodówki.