Co to takiego musli? To mieszanina różnego rodzaju płatków zbożowych i suszonych owoców z np. Jogurtem. Domowe, przygotowane przez nas musli, jest o wiele zdrowsze, bo można go zrobić z ulubionych składników. Sklepowe wersje posiadają dodatkowo cukier lub tłuszcze roślinne.
PRZYGOTOWANIE MUSLI Z:
SUSZONE MORELE- zawierają dużo witaminy E i C oraz potas, wapń, magnez. Poprawi pracę jelit i dobrze wpłynie na wzrok i skórę. Obniża ciśnienie.
JABŁKA- jako dodatek do musli ma najmniej kalorii. Zawiera dużo witaminy C i błonnika. Pobudza pracę jelit, ułatwia utrzymanie masy ciała.
MIGDAŁY- posiadają wiele witaminy E, PP i witamin z grupy B. Zawierają też dużo magnezu. Musli z migdałów poprawia pamięć, działa przeciwstresowo, wspomaga układ nerwowy.
ORZECHY- najbardziej kaloryczne musli, to właśnie te z orzechami. Wpływają dobrze na skórę, poprawiają koncentrację i chronią nasze serce. Musli takie zawiera witamin E, B1, a także potas i miedź.
ŚLIWKI SUSZONE- posiadają beta-karoten, żelazo, magnez, czy bor. Zapobiegają zaparciom, obniżają ciśnienie, spowalniają starzenie się.
PŁATKI KUKURYDZIANE- zawierają dużo witaminy E, potasu, żelaza i selenu. Wzmacniają tkankę mięśniową, dostarczają energii i poprawiają perystaltykę jelit.
To tylko niektóre przykłady musli. Można stosować inne, swoje dodatki.
Jogurt do musli musi być też dobrze dobrany. Najlepszy jest 2 procentowy, gdyż dzięki niemu przyswoimy lepiej witaminy. Najlepiej wybierać też taki, który zawiera bakterie probiotyczne.
Tak rozpoczęty dzień będzie pyszny, zdrowy i pełen energii.
Jeśli potrzebujesz przepisu na musli, zajrzyj na tą stronę. >>>