Grillowanie to wspaniały pomysł na wspólne spędzenie czasu, zwłaszcza latem, kiedy pogoda dopisuje. Na grillu można przygotować różnorodne potrawy, w tym dania mięsne. Jak zatem przyrządzić mięso na grilla, by było miękkie i chrupiące? Skorzystaj z naszych wskazówek i ciesz się smacznymi, mięsnymi daniami, które na pewno przypadną Twoim gościom do gustu!
JAKIE MIĘSO NA GRILLA?
Na grilla możesz położyć właściwie każdy rodzaj mięsa. Ważną rzeczą jest to, by to mięso było świeże, a nie mrożone, ponieważ wtedy nie będzie miało smaku. Najlepiej grilluje się takie mięsa, jak: wieprzowina i wołowina. Dlaczego? Im większe przerosty, tym lepiej i smaczniej. To właśnie tłuszcz, jest nośnikiem walorów smakowych. Kiedy się wytopi, mięso stanie się kruche, soczyste i delikatne. Grillować możemy także kurczaka, cielęcinę, ryby, warzywa oraz owoce.
Zdjęci: Fotolia
Kiedy grillujesz mięso pamiętaj, by położyć je na aluminiowej tacy. Wytapiający się tłuszcz nie może trafić bezpośrednio na węgiel, ponieważ w trakcie jego spalania wytwarzają się szkodliwe związki, które zostaną wchłonięte przez dania mięsne i trafią potem do naszych brzuchów. Lepiej tego uniknąć.
DOPRAWIANIE MIĘS
Mięso, zanim trafi na ruszt, powinno przez jakiś czas znajdować się w marynacie. Dzięki temu "najdzie" przyprawami, będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Najczęściej do przygotowania marynat używa się soku z cytryny, ziół, czerwonego wina czy musztardy. Każdy rodzaj mięsa przyprawia się nieco inaczej.
1. Wołowina - najlepiej grillować antrykot, polędwicę i rostbef. Mięso grilluje się przez około 15 minut. Jaka marynata jest najlepsza? Szklankę czerwonego wina wymieszaj z pół szklanki wody, dodaj parę ziaren pieprzu, cebulę pokrojoną w plasterki, 3 ząbki czosnku i tymianek. Natrzyj mięso tą marynatą i pozostaw w niej przez około 5 godzin (jeśli masz taką możliwość - przygotuj wołowinę dzień wcześniej - im dłużej będzie w marynacie, tym lepiej).
Możesz także podać gościom wołowinę z grilla po tajwańsku. Obydwie strony steków wołowych należy posmarować sosem teriyaki i podać z wyśmienitym sosem orzechowym. Tak przyrządzonej wołowinie na pewno nikt się nie oprze. To danie to pomysł Babci Halinki.
Zdjęcie: Fotolia
2. Cielęcina - wystarczą 4 minuty na grillu, aby mięso było gotowe. Do grillowania wybierz nerkówkę i sznyclówkę. Mięso przez kilka godzin powinno "leżeć" w marynacie, najlepiej odstawić go w chłodne miejsce. Jak przygotować marynatę? Posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki, wymieszaj ją z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie cielęciny w marynacie cytrynowej. Wystarczy wycisnąć sok z dwóch cytryn, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, wino oraz pieprz i oliwę z oliwek. Mięso w tej marynacie powinno znajdować się przez około 24 h. Twoim znajomym tak przyprawione mięso na pewno będzie smakowało. Przepis ten poleca Krakowianka.
3. Wieprzowina - na grilla wybierz boczek, karkówkę, żeberka, polędwicę i rumsztyk. Ten rodzaj mięsa powinien na grillu znajdować się przez około 30 minut. Najbardziej popularna marynata o tego typu mięs składa się ze szklani piwa wymieszanej z trzema łyżkami oleju, połową szklanki octu winnego, dwoma łyżkami miodu i musztardy. Pozostaw mięso w tej marynacie na 12 godzin.
Propozycję dla osób, które lubią pikantne dania - Karkówkę z grilla na ostro przygotował Wafelek2601. Olej należy wymieszać z papryką ostrą i słodką, czosnkiem i pieprzem. Tak przyrządzone mięso będzie na pewno pyszne. Warto spróbować!
Zdjęcie: Fotolia
4. Drób - Najlepsze do grillowania są skrzydełka, udka oraz piersi. Drób powinien przez około 20 minut znajdować się na ruszcie. Aby sporządzić marynatę przygotuj sok z pomarańczy, miód i ocet winny (po ok. 4 łyżki) oraz łyżkę oleju. Mięso powinno znajdować się w marynacie przez około 3 godziny.
Beatris poleca piersi z kurczaka z grilla w prostej marynacie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Zapewnia, że smak mięsa jest naprawdę wspaniały. Wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym kurczakiem z grilla.
Pamiętaj, że odpowiednia marynata nada mięsu wyrazistego smaku i aromatu. Jeśli zastosujesz nasze rady, na pewno impreza z mięsem z grilla będzie pyszna!
Przeczytaj także: 5 niesamowitych marynat do mięs z grilla >>>
JAKIE MIĘSO NA GRILLA?
Na grilla możesz położyć właściwie każdy rodzaj mięsa. Ważną rzeczą jest to, by to mięso było świeże, a nie mrożone, ponieważ wtedy nie będzie miało smaku. Najlepiej grilluje się takie mięsa, jak: wieprzowina i wołowina. Dlaczego? Im większe przerosty, tym lepiej i smaczniej. To właśnie tłuszcz, jest nośnikiem walorów smakowych. Kiedy się wytopi, mięso stanie się kruche, soczyste i delikatne. Grillować możemy także kurczaka, cielęcinę, ryby, warzywa oraz owoce.
Zdjęci: Fotolia
Kiedy grillujesz mięso pamiętaj, by położyć je na aluminiowej tacy. Wytapiający się tłuszcz nie może trafić bezpośrednio na węgiel, ponieważ w trakcie jego spalania wytwarzają się szkodliwe związki, które zostaną wchłonięte przez dania mięsne i trafią potem do naszych brzuchów. Lepiej tego uniknąć.
DOPRAWIANIE MIĘS
Mięso, zanim trafi na ruszt, powinno przez jakiś czas znajdować się w marynacie. Dzięki temu "najdzie" przyprawami, będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Najczęściej do przygotowania marynat używa się soku z cytryny, ziół, czerwonego wina czy musztardy. Każdy rodzaj mięsa przyprawia się nieco inaczej.
1. Wołowina - najlepiej grillować antrykot, polędwicę i rostbef. Mięso grilluje się przez około 15 minut. Jaka marynata jest najlepsza? Szklankę czerwonego wina wymieszaj z pół szklanki wody, dodaj parę ziaren pieprzu, cebulę pokrojoną w plasterki, 3 ząbki czosnku i tymianek. Natrzyj mięso tą marynatą i pozostaw w niej przez około 5 godzin (jeśli masz taką możliwość - przygotuj wołowinę dzień wcześniej - im dłużej będzie w marynacie, tym lepiej).
Możesz także podać gościom wołowinę z grilla po tajwańsku. Obydwie strony steków wołowych należy posmarować sosem teriyaki i podać z wyśmienitym sosem orzechowym. Tak przyrządzonej wołowinie na pewno nikt się nie oprze. To danie to pomysł Babci Halinki.
Zdjęcie: Fotolia
2. Cielęcina - wystarczą 4 minuty na grillu, aby mięso było gotowe. Do grillowania wybierz nerkówkę i sznyclówkę. Mięso przez kilka godzin powinno "leżeć" w marynacie, najlepiej odstawić go w chłodne miejsce. Jak przygotować marynatę? Posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki, wymieszaj ją z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie cielęciny w marynacie cytrynowej. Wystarczy wycisnąć sok z dwóch cytryn, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, wino oraz pieprz i oliwę z oliwek. Mięso w tej marynacie powinno znajdować się przez około 24 h. Twoim znajomym tak przyprawione mięso na pewno będzie smakowało. Przepis ten poleca Krakowianka.
3. Wieprzowina - na grilla wybierz boczek, karkówkę, żeberka, polędwicę i rumsztyk. Ten rodzaj mięsa powinien na grillu znajdować się przez około 30 minut. Najbardziej popularna marynata o tego typu mięs składa się ze szklani piwa wymieszanej z trzema łyżkami oleju, połową szklanki octu winnego, dwoma łyżkami miodu i musztardy. Pozostaw mięso w tej marynacie na 12 godzin.
Propozycję dla osób, które lubią pikantne dania - Karkówkę z grilla na ostro przygotował Wafelek2601. Olej należy wymieszać z papryką ostrą i słodką, czosnkiem i pieprzem. Tak przyrządzone mięso będzie na pewno pyszne. Warto spróbować!
Zdjęcie: Fotolia
4. Drób - Najlepsze do grillowania są skrzydełka, udka oraz piersi. Drób powinien przez około 20 minut znajdować się na ruszcie. Aby sporządzić marynatę przygotuj sok z pomarańczy, miód i ocet winny (po ok. 4 łyżki) oraz łyżkę oleju. Mięso powinno znajdować się w marynacie przez około 3 godziny.
Beatris poleca piersi z kurczaka z grilla w prostej marynacie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Zapewnia, że smak mięsa jest naprawdę wspaniały. Wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym kurczakiem z grilla.
Pamiętaj, że odpowiednia marynata nada mięsu wyrazistego smaku i aromatu. Jeśli zastosujesz nasze rady, na pewno impreza z mięsem z grilla będzie pyszna!
Przeczytaj także: 5 niesamowitych marynat do mięs z grilla >>>