Jak zorganizować imprezę z grillem w tle?

  • 3

Chcecie przygotować wyjątkowe barbecue, które Wasi znajomi zapamiętają na długo? O czym musicie pamiętać, a czego nie powinniście robić? Przeczytajcie artykuł i skorzystajcie z naszych wskazówek!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zorganizować imprezę z grillem w tle?
fot. Fotolia
W upalne, letnie dni każdy z nas marzy o tym, by zjeść smaczny posiłek w plenerze. Może zamiast niedzielnego obiadu zaprosicie znajomych i rodzinę do wspólnego grillowania? Goście, którzy będą znajdować się na świeżym powietrzu, chętniej zjedzą przygotowane przez Was posiłki. Zobaczcie, co musicie wiedzieć organizując taką imprezę.

1. Zaplanuj menu

Zastanów się, co chcesz przyrządzić - przygotowanie dań z rusztu wymaga pewnego doświadczenia. Pamiętaj, że zanim zaczniesz grillować mięso (na grilla najlepiej sprawdzą się: wołowina, wieprzowina oraz jagnięcina), musisz najpierw odpowiednio je doprawić.

Ryby najlepiej przyrządzić w marynacie cytrynowej, natomiast do mięsa wieprzowego idealnie pasuje marynata ziołowa. Wołowinę przygotuj w marynacie z musztardy i sosu sojowego, natomiast jagnięcinę zamarynuj  z ziołami, czosnkiem i jogurtem. Mięso przez jakiś czas powinno znajdować się w marynacie (około 30 minut), a dopiero potem możesz zacząć je grillować.

grillowana karkówka
Zdjęcie: Fotolia

Oprócz mięs bardzo popularne są także warzywa i owoce. Możesz grillować ziemniaki, paprykę, bakłażana, jabłka czy banany. Przygotuj także wspaniałe szaszłyki: mięsno-owocowo-warzywne. Na grillu nie może zabraknąć smacznych sałatek, które idealnie będą uzupełniały mięsne smaki. Pamiętaj też o napojach, alkoholu (w zależności od tego, co lubią Twoi goście) oraz dipach, sosach i pieczywie.

Jeśli chcesz przygotować coś oryginalnego, połóż na grilla homary, ostrygi czy krewetki. Jeżeli robisz to pierwszy raz, Twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni. Dzięki Tobie odkryją nowe, być może nieznane do tej pory smaki. Najlepiej przygotować zróżnicowane dania i przekąski, by każdy znalazł coś dla siebie.

grillowane warzywa
Zdjęcie: Fotolia

Zaplanowany wcześniej jadłospis pozwoli Ci odpowiednio przygotować się do imprezy z grillem oraz uniknąć niepotrzebnego stresu. Pamiętaj, by wszystko mieć pod kontrolą (by nie zabrakło Ci talerzy czy serwetek, najbezpieczniej przygotować wszystkiego po dwie sztuki).

2. Nie podawaj gościom dań na papierowych talerzykach!

To niedopuszczalne, by zaproszeni przez Ciebie znajomi dostali posiłki na plastikowych bądź papierowych talerzykach. Zapomnij także o sztućcach i kubeczkach z tego materiału. Przygotowanie takiej zastawy to ogromy nietakt. Jeśli nie chcesz, by Twoi goście byli niemiło zaskoczeni, zadbaj o to, by wszystko było elegancko podane na porządnej zastawie.

3. Muzyka i dobry humor

Grunt to dobrze się bawić. Zadbaj zatem o to, by Twoi goście czuli się swobodnie (muzyka musi trafić w gusta przybyłych, możesz przygotować mieszane utwory tak, by każdy znalazł coś dla siebie). Miła niespodzianka na początek wprawi znajomych w dobry humor. Co to może być? Smaczny orzeźwiający koktajl lub inna, pyszna przekąska, która umili czas oczekiwania na danie główne.

grillowana ryba
Zdjęcia: Fotolia

4. Rozpal grilla

Kiedy pojawią się pierwsi goście, możesz położyć na ruszt przygotowane przez siebie przysmaki. To oznacza, że grilla musisz rozpalić wcześniej - jeśli masz grilla gazowego bądź elektrycznego potrzebujesz 15 minut. W przypadku tradycyjnego, węglowego - nieco więcej czasu, bo około 35 minut (grillować możesz wtedy, gdy węgiel pokryje się popiołem).

Jeśli będziesz pamiętać o tych radach, impreza z grillem w tle na pewno się uda. Skorzystaj z naszych przepisów na pyszne, grillowane przysmaki.

Lubisz grillowane ryby? Bernika poleca aromatycznego pstrąga z grilla. Wyszedł naprawdę świetny. W tym przepisie znajdziesz także pomysł na to, jak przygotować marynatę do dań rybnych. Pamiętaj, że ta potrawa nie dość, że pyszna, jest też bardzo zdrowa. To obowiązkowe danie, które powinno pojawić się na każdym barbecue.

Jak już dobrze wiesz, ważne jest by podać sosy i dipy. Babcia Halina poleca sos do mięsa z grilla. Najlepiej pasuje on do pysznej karkówki. Warto przyrządzić dodatki w postaci dipów i sosów, dzięki takiemu urozmaiceniu dania z grilla są dużo smaczniejsze. Sprawdź!

Szparagi z grilla

Karczek z grilla przygotował lenian. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli nie wiesz, jak właściwie przygotować to mięso, tu znajdziesz instrukcję krok po kroku. Chcesz, by Twoi goście zjedli coś wspaniałego? Wypróbuj ten przepis!

Bardzo popularne są także szparagi z grilla. Poleca je mysza75. Ci, którzy robili już wcześniej te warzywa twierdzą, że smakują wybornie. Szparagi to samo zdrowie, są niskokaloryczne i mają dużo składników odżywczych. Możesz podać je z innymi grillowanymi warzywami.


Sprawdź, jakie potrawy na grillu przyrządzić dla przedszkolaka >>>