TREŚĆ SPONSOROWANA

Wybór redakcji: 3 najlepsze przepisy na Wielkanoc

3 hitowe przepisy na wielkanocny stół, którymi oczarujesz najbliższych!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wybór redakcji: 3 najlepsze przepisy na Wielkanoc
fot. Winiary
WIOSENNY TORT SAŁATKOWY

Tort, ale nie na słodko – z majonezem zamiast kremu i ulubioną sałatką jarzynową w środku, udekorowany zielonymi listkami sałaty i świeżymi warzywami. Spektakularne, nieoczywiste danie na wielkanocny stół, nasz nr 1 w świątecznym menu.

Wiosenny tort sałatkowy
Więcej przepisów na stronie winiary.pl/majonezdekoracyjny

SKŁADNIKI:
klasyczna sałatka warzywna z majonezem, przygotowana według ulubionego przepisu

Spód:
- 8 kromek pieczywa tostowego

Dekoracja:
- szparagi
- kiełki groszku
- rzodkiewki
- ogórek
- marchewka
- rzeżucha
- kiełki buraka
- pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Weź 4 kromki pieczywa tostowego. Odkrój skórkę i ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat.
2. Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki. Posmaruj majonezem.
3. Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i majonez.
4. Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą majonezu.
5. Marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki.
6. Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.
7. Na koniec - posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą.
8. Jeszcze tylko szczypta pieprzu i sałatkowy tort gotowy.


JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW I WSTĄŻECZKĄ Z OGÓRKA

Pasta z suszonych pomidorów i dekoracja ze świeżego ogórka - czyli prosty przepis na podanie wielkanocnych jajek inaczej niż zwykle. Nasz numer 2!

Jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka
Więcej przepisów na stronie winiary.pl/majonezdekoracyjny

SKŁADNIKI:
- 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 5 jajek
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
- 50 g sera typu feta
- pieprz
- 1 długi ogórek
- sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 4 z nich podziel na równe połówki.
2. Jedno całe jajko oraz wyjęte z pozostałych jajek żółtka włóż do miseczki, dodaj 2-3 suszone pomidory, ser i majonez. Całość zmiksuj na gładką masę.
3. Resztę suszonych pomidorów posiekaj bardzo drobno i dodaj do pasty. Całość dopraw pieprzem.
4. Ogórek ze skórką umyj bardzo dokładnie i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw). Ułóż na talerzu i skrop odrobiną cytryny.
5. Połówki jajek wypełnij przygotowaną pastą, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
6. Na wykałaczki nabij plasterki ogórka tak, żeby ułożyły się we wstążkę. Każdą połówkę jajka z pastą udekoruj ogórkową wstążką.


BABECZKI WIELKANOCNE

I nasz numer 3 – słodkie i puszyste minibabeczki wielkanocne. Od innych wypieków odróżnia je to, że są upieczone z dodatkiem majonezu! Próbowałyście już?

Babeczki wielkanocne
Więcej przepisów na stronie winiary.pl/majonezdekoracyjny

SKŁADNIKI:
Do ciasta na babeczki:
- 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 1 opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
- 0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej
- skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny

Na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 150 g mascarpone
- 3 łyżki kakao
- gotowa kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Babeczki:
1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
4. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.
5. Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.

Krem:
1. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie.
2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.
3. Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.

Więcej ciekawych, wielkanocnych przepisów znajdziesz na winiary.pl/majonezdekoracyjny