Najprostszy przepis na ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane to doskonały dodatek do herbaty lub kawy. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników: mąki, masła i cukru.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Najprostszy przepis na ciasteczka maślane
fot. Adobe Stock
Jeśli często miewasz ochotę na coś słodkiego, ten przepis jest idealny! Do zrobienia pysznych, ciasteczek maślanych potrzebujesz niewiele czasu i tylko trzy składniki.

Przepis na ciasteczka maślane

Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków,
  • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
  1. Mąkę połącz z cukrem do wypieków przy użyciu trzepaczki.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieć składniki rękami.
  3. Kiedy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na małe kawałki.
  4. Uformuj niewielkie kuleczki ciasta i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przy pomocy widelca spłaszcz delikatnie ciasteczka maślane, zostawiając na ich wierzchu charakterystyczny kształt. 
  6. Wstaw kruche ciasteczka maślane do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut.
  7. Kiedy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce.

Przepis na ciasteczka maślane z matchą

Matcha to zielona japońska herbata, która znana jest z wielu prozdrowotnych właściwości. Zawiera bardzo cenne antyoksydanty i aminokwasy. Sproszkowana herbata matcha występuje w dwóch formach: ceremonialnej i kulinarnej.

Kulinarna wersja matchy jest tańsza i wspaniale nadaje się do wypieków, nadając im oryginalnego smaku i zielonego koloru.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ szklanki matchy,
  • ¾ drobnego cukru do wypieków,
  • 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszaj z matchą przy pomocy trzepaczki.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj z resztą produktów sypkich.
  3. Do miski ze składnikami dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć szybko ciasto.
  4. Uformuj kuleczki i spłaszcz ciasteczka maślane przy pomocy widelca.
  5. Piecz przez 20 minut w 180°C. Wystudź kruche ciasteczka maślane z matchą na kratce.
W ten sam sposób możesz zrobić ciasteczka maślane z kakao – użyj go w tej samej proporcji co matchę i postępuj według powyższych kroków.

Kruche ciasteczka maślane po wystygnięciu przełóż do szklanego słoika. W ten sposób możesz je przechowywać przez kilka tygodni, chociaż są tak smaczne, że mogą zniknąć w jeden dzień.

Ciasteczka maślane z matchą Ciasteczka maślane w słoiku
fot. Adobe Stock