Jeśli często miewasz ochotę na coś słodkiego, ten przepis jest idealny! Do zrobienia pysznych, ciasteczek maślanych potrzebujesz niewiele czasu i tylko trzy składniki.
Kulinarna wersja matchy jest tańsza i wspaniale nadaje się do wypieków, nadając im oryginalnego smaku i zielonego koloru.
Składniki:
Kruche ciasteczka maślane po wystygnięciu przełóż do szklanego słoika. W ten sposób możesz je przechowywać przez kilka tygodni, chociaż są tak smaczne, że mogą zniknąć w jeden dzień.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasteczka maślane
Składniki:- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków,
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- Mąkę połącz z cukrem do wypieków przy użyciu trzepaczki.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieć składniki rękami.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na małe kawałki.
- Uformuj niewielkie kuleczki ciasta i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przy pomocy widelca spłaszcz delikatnie ciasteczka maślane, zostawiając na ich wierzchu charakterystyczny kształt.
- Wstaw kruche ciasteczka maślane do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut.
- Kiedy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce.
Przepis na ciasteczka maślane z matchą
Matcha to zielona japońska herbata, która znana jest z wielu prozdrowotnych właściwości. Zawiera bardzo cenne antyoksydanty i aminokwasy. Sproszkowana herbata matcha występuje w dwóch formach: ceremonialnej i kulinarnej.Kulinarna wersja matchy jest tańsza i wspaniale nadaje się do wypieków, nadając im oryginalnego smaku i zielonego koloru.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- ½ szklanki matchy,
- ¾ drobnego cukru do wypieków,
- 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej.
- Mąkę wymieszaj z matchą przy pomocy trzepaczki.
- Dodaj cukier i wymieszaj z resztą produktów sypkich.
- Do miski ze składnikami dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć szybko ciasto.
- Uformuj kuleczki i spłaszcz ciasteczka maślane przy pomocy widelca.
- Piecz przez 20 minut w 180°C. Wystudź kruche ciasteczka maślane z matchą na kratce.
Kruche ciasteczka maślane po wystygnięciu przełóż do szklanego słoika. W ten sposób możesz je przechowywać przez kilka tygodni, chociaż są tak smaczne, że mogą zniknąć w jeden dzień.
fot. Adobe Stock