Złote mleko – przepis na napój wzmacniający organizm

Złote mleko powstaje z połączenia pasty z kurkumy oraz mleka. To napój rozgrzewający i wzmacniający organizm, idealny w okresie infekcji i obniżonej odporności.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Złote mleko – przepis na napój wzmacniający organizm
fot. Adobe Stock
W wielu domach najlepszym domowym lekarstwem na przeziębienie było mleko z miodem. Podawało się je dzieciom w momencie nadchodzącego przeziębienia. Złote mleko, inaczej Golden Milk, to bogatsza wersja tego eliksiru. Rozgrzewający napój zawiera w sobie pastę z kurkumy, która doskonale wzmacnia odporność organizmu.

Złote mleko: właściwości pasty z kurkumy

Złote mleko to mikstura wywodząca się z medycyny ajurwedyjskiej. Wieki temu sięgano po nią, aby poprawić odporność organizmu i usprawnić trawienie.

Nieodłącznym elementem złotego mleka jest pasta z kurkumy, która nadaje napojowi cennych wartości. Kurkuma zawiera związek o nazwie kurkumina, która ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i podnoszące odporność oraz wspierające wątrobę.

Pasta z kurkumy
fot. Adobe Stock

Kiedy kurkuminę połączymy z piperyną, czyli związkiem zawartym w pieprzu, otrzymamy prawdziwą bombę drogocennych przeciwutleniaczy, a wszystkie składniki staną się lepiej przyswajalne.

Złote mleko: jak zrobić pastę z kurkumy?

Składniki:
  • 3 łyżki kurkumy w proszku,
  • ½ szklanki wody,
  • szczypta pieprzu.
Wykonanie:
  1. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Do gotującej wody dodaj kurkumę i pieprz.
  3. Gotuj ok. 5 minut, aż pasta z kurkumy zrobi się gęsta. Mieszaj cały czas, aby mikstura nie przypaliła się.
  4. Po wystudzeniu pastę z kurkumy przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do 3 tygodni.
Jeśli chcesz wzmocnić smak i aromat, a także wzbogacić właściwości pasty z kurkumy, dodaj do niej suszony imbir, cynamon, kardamon czy gałkę muszkatołową. Złote mleko w połączeniu z taką pastą nabierze wyrazistego, korzennego smaku.

Złote mleko: jak je przygotować?

Rozgrzewający napój jakim jest złote mleko, powinien składać się z 3 kluczowych składników: mleka, pasty z kurkumy i tłuszczu.

Jeśli używasz tłustego mleka krowiego, albo mleka kokosowego, możesz pominąć dodatkową porcję tłuszczu. Korzystając z napojów roślinnych do złotego mleka warto dodać odrobinę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Zobacz, jak zrobić złote mleko:

Składniki:
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka wybranego tłuszczu (opcjonalnie).
Wykonanie:
  1. W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego przygotowaną wcześniej pastę z kurkumy.
  2. Mieszając, podgrzewaj napój, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Najlepiej, jak złote mleko osiągnie temperaturę 60°C.
  3. Do ciepłego napoju dodaj miód i wymieszaj. Złote mleko jest gotowe do picia!

Złote mleko
fot. Adobe Stock
 
Złote mleko najlepiej wypić wieczorem - taki napój wpłynie kojąco, wyciszy i przygotuje do snu.

Jeśli masz ochotę wypróbować innych napojów na bazie złotego mleka, wypróbuj zimowy hit ostatnich lat jakim jest kawa ze złotym mlekiem i cynamonem na bazie aromatycznego espresso. Taką kawę możesz podać z bitą śmietaną, a w okresie letnim z gałką lodów.