Matcha uważana jest za najzdrowszą na świecie herbatę zieloną o wysokich a nawet najwyższych właściwościach. Występuje ona pod postacią zielonego bardzo drobniutkiego proszku, wręcz o pudrowej strukturze.
Po zebraniu odpowiednich listków tego cennego surowca mieli się Tencha. Tencha jest wysokogatunkową herbatą uprawianą na plantacjach zacienionych, które zakrywało się przeznaczonymi do zacieniania matami. Pył herbaciany powstaje w wyniku ucierania liści na granitowych żarnach, które są ręcznie robione.
Ogromną wagę przywiązuje się w Japonii do ceremonii parzenia matcha. Ten cudowny i smaczny napój możemy uzyskać w specyficzny sposób.
Jeśli zastosujemy się do żelaznych zasad uzyskamy wspaniałą herbatę.
To przepis na herbatę:
1/2 łyżeczki matcha
75 ml przegotowanej wody ( temperatura 70 -80 stopni )
bambusowa miotełka
miseczka
Pół łyżeczki herbaty wsypać do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 stopni C i bambusową miotełką ubijać ją przez około 30 sekund.
W Polsce matcha nie jest jeszcze tak znana jak w innych krajach, ale warto się z nią zapoznać i stosować w kuchni.
Matcha posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak:
- błonnik
- aminokwasy
- witaminy
- antyoksydanty
i wiele minerałów.
Ze względu na dużą zawartość kofeiny jest najbardziej pobudzającą herbatą.
Herbata matcha to także świetny dodatek do zup, sosów sałatkowych ale i wypieków.
Ja polecam sernik z matcha, który znajdziecie tutaj >>>
Nina W.
weronikaS
zewa
b.gawlikowski