Matcha i jej właściwości

  • 4

Czy spotkaliście się z taką nazwą? Matcha co to może być? Ja do niedawna też nie wiedziałam, teraz to się zmieniło. Podzielę się z Wami informacjami, które udało mi się uzyskać.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Matcha i jej właściwości

Matcha uważana jest za najzdrowszą na świecie herbatę zieloną o wysokich a nawet najwyższych właściwościach. Występuje ona pod postacią zielonego bardzo drobniutkiego proszku, wręcz o pudrowej strukturze.

Jeśli chodzi o pochodzenie tej znakomitej herbaty to była ona uprawiana już ponad 800 lat temu. Jej uprawa odbywała się na klasztornych obszarach plantacyjnych mocno chronionych bez dostępu obcych i niewtajemniczonych osób.

Po zebraniu odpowiednich listków tego cennego surowca mieli się Tencha. Tencha jest wysokogatunkową herbatą uprawianą na plantacjach zacienionych, które zakrywało się przeznaczonymi do zacieniania matami. Pył herbaciany powstaje w wyniku ucierania liści na granitowych żarnach, które są ręcznie robione.

Ogromną wagę przywiązuje się w Japonii do ceremonii parzenia matcha. Ten cudowny i smaczny napój możemy uzyskać w specyficzny sposób.
Jeśli zastosujemy się do żelaznych zasad uzyskamy wspaniałą herbatę.

To przepis na herbatę:

1/2 łyżeczki matcha
75 ml przegotowanej wody ( temperatura 70 -80 stopni )
bambusowa miotełka
miseczka

Pół łyżeczki herbaty wsypać do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 stopni C i bambusową miotełką ubijać ją przez około 30 sekund.

W Polsce matcha nie jest jeszcze tak znana jak w innych krajach, ale warto się z nią zapoznać i stosować w kuchni.

Matcha posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak:

- błonnik
- aminokwasy
- witaminy
- antyoksydanty
i wiele minerałów.

Ze względu na dużą zawartość kofeiny jest najbardziej pobudzającą herbatą.

Herbata matcha to także świetny dodatek do zup, sosów sałatkowych ale i wypieków.
Ja polecam sernik z matcha, który znajdziecie tutaj >>>