Każdą rybę przed przyrządzeniem należy dokładnie oczyścić. Jedną z najbardziej uciążliwych czynności jest filetowanie. Można wyróżnić trzy etapy filetowania ryby: 1) Najpierw rybę dokładnie opłucz, ułóż na desce i ostrym nożem odetnij głowę. Następnie nadetnij grzbiet głęboko wzdłuż, starając się cały czas ciąć jak najbliżej kręgosłupa. 2) Od wewnętrznej strony delikatnie oddziel ostrzem noża od mięsa ości wraz z kręgosłupem. Przekrój rybę na dwa filety. 3) Filet ułóż skórą do dołu. Trzymając ogon odetnij kręgosłup wraz z ośćmi drugiego filetu. Cały czas trzymając ogon zdejmij nożem skórę z ryby. Na koniec pęsetą wyjmij pozostałe ości. Bardzo smaczne i lekkie są potrawy z ryb z warzywami. Oto przepis na jeden z nich: Filet rybny marynuj kwadrans w białym winie. Mieszane mrożone warzywa ułóż na papierze do pieczenia, na nich filet rybny, posyp ziołami i polej oliwą. Zwiń i piecz około 20-25 minut.