Nasze Polskie dobre buraki - doceńmy je

Buraki są niedoceniane, choć mają zbawienny wpływ na zdrowie

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Nasze Polskie dobre buraki - doceńmy je
Buraki, mimo zalet smakowych oraz zdrowotnych, w naszej kuchni są wciąż traktowane po macoszemu. A szkoda, bowiem to tanie i łatwo dostępne źródło drogocennych minerałów i witamin. Korzenie buraków i ich liście, czyli botwinka, zawierają mnóstwo żelaza, kwasu foliowego oraz witamin, dlatego powinny je spożywać osoby zmagające się z niedoborem żelaza. Badania wykazały że właśnie z buraków nasz organizm najlepiej pozyskuje żelazo. Buraki, jak i botwina, mają także właściwości odkwaszające i nie bez powodu są serwowane w postaci ćwikły lub surówki z daniami mięsnymi. Zawarte w burakach witaminy z grupy B mają dobroczynny wpływ na nasze nerwy, przyczyniają się do zmniejszenia napięcia nerwowego i wzmocnienia koncentracji. Aby buraki nie straciły swoich właściwości leczniczych, najlepiej piec je w folii lub gotować ze skórką. Najsmaczniejsze są małe okazy, o cienkiej skórce i gładkim miąższu. Miąższ marmurkowy świadczy o dużej zawartości błonnika.