To jeden z najpopularniejszych środków stosowanych w medycynie naturalnej. Ma wiele leczniczych właściwości.
Siemię stosuje się przy schorzeniach układu pokarmowego - pomaga zarówno przy zaparciach jak i biegunkach, poprawia pracę jelit i łagodzi wszelkie stany zapalne śluzówki żołądka.
Stosuje się go także przy chorobach układu oddechowego i zewnętrznie. Siemię obniża poziom złego cholesterolu.
Używa się nasion całych lub mielonych - właściwie nie mają smaku a namoczone bardzo pęcznieję ii wydzielają dużo śluzu. Zawierają bardzo dużo substancji oleistych a także błonnik, aminokwasy, witaminy B1, B6, żelazo, magnez i cynk.
W kuchni używa się siemienia przy wypieku pieczywa. Z nasion wytłacza się olej, dzisiaj mało popularny, częściej przypominany w okresie świąt Bożego Narodzenia. Prażonymi ziarnami można okraszać ziemniaki i gotowane warzywa.
Siemię jest także używane jako kosmetyk - np. przy pielęgnacji suchych włosów.
Siemię stosuje się przy schorzeniach układu pokarmowego - pomaga zarówno przy zaparciach jak i biegunkach, poprawia pracę jelit i łagodzi wszelkie stany zapalne śluzówki żołądka.
Stosuje się go także przy chorobach układu oddechowego i zewnętrznie. Siemię obniża poziom złego cholesterolu.
Używa się nasion całych lub mielonych - właściwie nie mają smaku a namoczone bardzo pęcznieję ii wydzielają dużo śluzu. Zawierają bardzo dużo substancji oleistych a także błonnik, aminokwasy, witaminy B1, B6, żelazo, magnez i cynk.
W kuchni używa się siemienia przy wypieku pieczywa. Z nasion wytłacza się olej, dzisiaj mało popularny, częściej przypominany w okresie świąt Bożego Narodzenia. Prażonymi ziarnami można okraszać ziemniaki i gotowane warzywa.
Siemię jest także używane jako kosmetyk - np. przy pielęgnacji suchych włosów.
Pyza