Picie kawy stało się ważnym rytuałem towarzyszącym nam każdego dnia. Już sam zapach świeżo zaparzonej kawy pobudza, wprawia w doskonały nastrój i jest zapowiedzią przyjemnie spędzonych chwil. Takie momenty pozwalają oderwać się od codzienności - pełnej stresu, wielu obowiązków i ciągle brakującego czasu. Dlatego warto zatrzymać się, zaparzyć pyszną kawę i pozwolić sobie na relaks.
Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie i często. Nie wymaga mielenia ani parzenia, dlatego szybko i bez większego wysiłku możemy cieszyć się jej aromatem i wyśmienitym smakiem. Delektujemy się nią zarówno w pracy, w podróży, w kawiarniach jak i w domowym zaciszu. Nie wyobrażamy sobie udanego poranka, pogawędki ze znajomymi przed ciężkim dniem w pracy czy spotkania z przyjacółką bez filiżanki "małej czarnej". Popularność kawy instant wiąże się ze zmianą trybu życia, który wymaga doskonałej kondycji, organizacji czasu i ogromnego wysiłku. Żyjemy coraz szybciej i intensywniej, w natłoku zajęć i ciągłego zmęczenia zapominamy o swoich potrzebach. Warto choć na kilka chwil oderwać się od rzeczywistości i odpocząć. Usiąść wygodnie w foletu, z dobą książką i filiżanką swojej ulubionej rozpuszczanej kawy (np. marki Prima).
Wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem kawy możemy cieszyć się już od dawna, ale wariant rozpuszczalny pojawił się dopiero w latach 30-ych XX wieku. Przełomowym momentem w historii małej granulki był rok 1938. Wtedy odkryto metodę przetwarzania na skalę przemysłową nadmiaru ziarna kawowego i uzyskano produkt o przedłużonej trwałości. Łatwy do przyrządzenia i zachowujący najlepsze wartości ziarenek kawy napój bardzo szybko zdobył zwolenników. By instant zachował swój oryginalny smak i aromat, podczas procesu produkcji muszą być spełnione określone warunki. Wszystko rozpoczyna się od prażenia i mielenia ziaren. Następnie zaparzany jest silny wywar, który przetwarzany jest w rozpuszczalny, uwielbiany przez miliony, czarny napój.
- aglomeryzowanym (granulki): ekstrakt kawowy poddaje się procesowi granulacji
- liofilizowanym (kryształki): ekstrakt kawowy zamraża się , po czym usuwa się z niego lód poprzez odparowanie wody
- w proszku: ekstrakt kawowy rozpyla się do gorącego powietrza pod ciśnieniem,co powoduje odparowanie wody.
Decydujący wpływ na jakość kawy rozpuszczalnej (oprócz technologii otrzymywania) mają takie czynniki jak: jakość ziaren kawowych, parametry procesu produkcji, standardy higieniczne pakowania kawy oraz sposób przechowywania. Skomplikowany proces produkcji, gwarantujący kawie rozpuszczalnej naturalne właściwości smakowe i niepowtarzalny aromat, w połączeniu z wygodą w użyciu, wydajnością i możliwością różnorodnego zastosowania sprawia, że jej popularność stale rośnie. Zapotrzebowanie konsumentów na produkty typu convenience - oszczędzające czas i stale ulepszane, związane jest ze zmianą stylu życia. Aktywność, stres i zapełnione spotkaniami kalendarze to znak naszych czasów, dlatego małe granulki, nie wymagające mielenia ani parzenia, zyskują rzesze zwolenników.
Kawa rozpuszczalna co dnia
Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie i często. Nie wymaga mielenia ani parzenia, dlatego szybko i bez większego wysiłku możemy cieszyć się jej aromatem i wyśmienitym smakiem. Delektujemy się nią zarówno w pracy, w podróży, w kawiarniach jak i w domowym zaciszu. Nie wyobrażamy sobie udanego poranka, pogawędki ze znajomymi przed ciężkim dniem w pracy czy spotkania z przyjacółką bez filiżanki "małej czarnej". Popularność kawy instant wiąże się ze zmianą trybu życia, który wymaga doskonałej kondycji, organizacji czasu i ogromnego wysiłku. Żyjemy coraz szybciej i intensywniej, w natłoku zajęć i ciągłego zmęczenia zapominamy o swoich potrzebach. Warto choć na kilka chwil oderwać się od rzeczywistości i odpocząć. Usiąść wygodnie w foletu, z dobą książką i filiżanką swojej ulubionej rozpuszczanej kawy (np. marki Prima).
Pobudzające granulki - jak to się zaczęło?
Wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem kawy możemy cieszyć się już od dawna, ale wariant rozpuszczalny pojawił się dopiero w latach 30-ych XX wieku. Przełomowym momentem w historii małej granulki był rok 1938. Wtedy odkryto metodę przetwarzania na skalę przemysłową nadmiaru ziarna kawowego i uzyskano produkt o przedłużonej trwałości. Łatwy do przyrządzenia i zachowujący najlepsze wartości ziarenek kawy napój bardzo szybko zdobył zwolenników. By instant zachował swój oryginalny smak i aromat, podczas procesu produkcji muszą być spełnione określone warunki. Wszystko rozpoczyna się od prażenia i mielenia ziaren. Następnie zaparzany jest silny wywar, który przetwarzany jest w rozpuszczalny, uwielbiany przez miliony, czarny napój.
Kawa rozpuszczalna występuje pod trzema postaciami:
- aglomeryzowanym (granulki): ekstrakt kawowy poddaje się procesowi granulacji
- liofilizowanym (kryształki): ekstrakt kawowy zamraża się , po czym usuwa się z niego lód poprzez odparowanie wody
- w proszku: ekstrakt kawowy rozpyla się do gorącego powietrza pod ciśnieniem,co powoduje odparowanie wody.
Decydujący wpływ na jakość kawy rozpuszczalnej (oprócz technologii otrzymywania) mają takie czynniki jak: jakość ziaren kawowych, parametry procesu produkcji, standardy higieniczne pakowania kawy oraz sposób przechowywania. Skomplikowany proces produkcji, gwarantujący kawie rozpuszczalnej naturalne właściwości smakowe i niepowtarzalny aromat, w połączeniu z wygodą w użyciu, wydajnością i możliwością różnorodnego zastosowania sprawia, że jej popularność stale rośnie. Zapotrzebowanie konsumentów na produkty typu convenience - oszczędzające czas i stale ulepszane, związane jest ze zmianą stylu życia. Aktywność, stres i zapełnione spotkaniami kalendarze to znak naszych czasów, dlatego małe granulki, nie wymagające mielenia ani parzenia, zyskują rzesze zwolenników.