Odkryjmy ryż na nowo

  • 1

Basmati, jaśminowy, arborio – to tylko kilka dostępnych u nas odmian ryżu. Nauczmy się z nich korzystać i cieszmy się ich smakiem.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Odkryjmy ryż na nowo
Zwykle ryż hoduje się na polach zalanych wodą. Jednak w górskich rejonach stosuje się niekiedy uprawę na tarasach położonych na zboczach gór. Piękne, liczące ponad 2 tysiące lat, tarasy ryżowe znajdują się w Banaue na Filipinach.

 

Choć ryż jest obecny w naszej kuchni niemal od zawsze i prawie codziennie dodajemy go do zup, gołąbków lub sałatek, to jednak tak naprawdę niewiele o nim wiemy. Pora to zmienić!

 

 

W zależności od długości ziaren ryż można podzielić na 3 grupy:

 

Ryż krótkoziarnisty: ma niemal okrągłe ziarna długości około 5 mm. Po ugotowaniu staje się kleisty. Przyrządza się z niego m.in. sushi. Doskonale nadaje się też na risotto i paellę.

Ryż długoziarnisty: jego ziarna są wąskie i mają ok. 8 mm długości. Po ugotowaniu jest sypki. Świetny jako dodatek do potraw i na sałatki.

Ryż średnioziarnisty: ziarna mają ok. 6 mm długości – nadaje się m.in. do deserów.

 

 

Inny ważny podział opiera się na rodzajach ryżu i ich charakterystycznych cechach.

 

Arborio – odmiana średnioziarnistego, dość kleistego ryżu. Idealny na risotto.

Basmati – ma bardzo długie ziarna i wyjątkowy, orzechowy, smak. Dodaje się go np. do sałatek.

Dziki ryż – to plon innej rośliny, bardzo podobny do ryżu. Ma intensywny orzechowy aromat. Zwykle łączy się go z ryżem basmati.

Jaśminowy – ryż długoziarnisty, o pięknym zapachu i słodkim posmaku. Nie skleja się, dobry jako dodatek do dań i składnik sałatek.

Parboiled to ryż wstępnie obgotowany. Dazięki temu zachowuje więcej składników odżywczych i pozostaje sypki po ugotowaniu.

 

 

Podział ze względu na kolor po ugotowaniu:

 

Ryż biały – bez łupiny i otrębów, wypolerowany. Szybko się gotuje, jednak jest dość ubogi w składniki odżywcze.

Ryż brązowy – gotuje się dłużej, jest za to najbogatszy w witaminy i minerały – okrywa go bowiem łuska i warstwa cennych otrębów.

Ryż czarny – podobnie jak brązowy, jest niełuskany. Nie klei się. Bardzo zdrowy.

 

Dobra rada:

Smak ryżu możesz zmienić, gotując go w bulionie. Nabierze koloru, gdy ugotujesz go z kurkumą lub sokiem z buraka

 

Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu