Znana i lubiana opieńka zachwyca nie tylko delikatnym smakiem ale i dostępnością. Te grzyby możemy znaleźć na prawie każdym kontynencie. Najczęściej występują one od września do końca listopada, choć już mogą się pojawić nawet w połowie sierpnia. Natknąć się na nie możemy w lasach, parkach a nawet ogrodach, ponieważ licznie porastają pnie drzew.
Dania z opieńką
Najczęściej w kuchni używamy młodych kapeluszy opieńki. Oczywiście trzony też są chętnie przygotowywane, natomiast warto pamiętać, że są one twarde i łykowate.
Nasi użytkownicy świetnie poradzili sobie z tymi grzybami. Zresztą sprawdźcie sami!
Na początek pyszne i lekkie danie użytkowniczki paulina57. Sałatka z opieńką i szpinakiem jest prostym pomysłem na przystawkę, która zadowoli każdego. Prostą oraz wyrazistą potrawą jest też dzieło anemon, która dodała przepis na zupę ze świeżych opieniek.
Nasza stała użytkowniczka zewa, również może pochwalić się wspaniałą recepturą. Gulasz wieprzowy z opieńkami i marchewką, jest wspaniałą kompozycja smaków i aromatów. Nie macie pomysłu na jesienny obiad? Skorzystajcie z przepisu evity0007. Koperty z farszem opieńkowo-jajecznym są daniem pasującym jako dodatek do zup lub jako danie główne, np. z sosem.
Jeśli piszemy o sosach, warto dodać, że reanja stworzyła wyśmienity dodatek w postaci sosu z opieniek. Podnosi on smak klusek śląskich, naleśników oraz klasycznych ziemniaków. Jak przystało na grzyby, bardzo chętnie je marynujemy. Opieńki z cebulą są recepturą dodaną przez cherry. Niestety nie jest ona autorką tak wspaniałych marynowanych grzybów, natomiast przepis jest rewelacyjny.
Zachęcamy wszystkich do podzielenia się z nami Waszymi opiniami w komentarzach. A jeżeli macie ciekawe przepisy z opieńkami, wystarczy, że dodacie je, klikając poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii grzyby leśne >>>