Ostry zawodnik czyli Imbir

Jeszcze kilka lat temu uważany był za produkt egzotyczny a w formie świeżego kłącza był trudno dostępny w sprzedaży. Na szczęście to się zmieniło i dziś cieszy się popularnością, a znaleźć go można nawet na ryneczkach i w dyskontach.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ostry zawodnik czyli Imbir

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych (używano go do leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym). W Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie pozostaje niewyjaśnione.

Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie jeszcze przed czasami rzymskimi. Portugalczycy rozpowszechnili go w Afryce, a Hiszpanie przywieźli do Indii. Z kulinarnego punktu widzenia używane jest przede wszystkim charakterystyczne, bulwiaste kłącze. Właśnie w kłączu występują olejki eteryczne, które nadają tej roślinie niezwykły aromat (limonen, cytral, kamfen oraz borneol).
 
Właściwości imbiru są rozgrzewające dlatego też stosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych, stosowany w chorobie lokomocyjnej, odchudzające, „spalające” tłuszcz. Imbir  wspomaga zwalczanie cellulitu, zwiększa ukrwienie mózgu, wspomaga pamięć oraz koncentrację, jest składnikiem leków przeciwreumatycznych oraz herbatek łagodzących przeziębienia, wzmaga krążenie krwi, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.Działa przeciwobrzękowo, ze względu na właściwości moczopędne.

Składniki odżywcze 100 g świeżego imbiru :
87 g wody, 1,4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, witaminy B1 oraz B2, 4 mg wit. C, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 7 mg żelaza, 387 mg potasu, ok 3% olejków eterycznych.

W kuchni wykorzystywany jest przede wszystkim imbir świeży oraz mielony. Różni się on zasadniczo i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności, stosuje się go głównie do dań kuchni azjatyckiej i mięs.
 
Mielony pasuje do potraw słodkich: ciast, sałatek, pieczonych jabłek. Świeży imbir najłatwiej obrać zeskrobując łyżką skórkę z kawałka, którego będziemy używać. Imbir nie lubi towarzystwa ziół (zwłaszcza świeżych), gdyż ich aromat się gryzie. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
 
W sklepach poza świeżym i sproszkowanym imbirem dostępny jest również w wersji kandyzowanej i marynowanej (wykorzystywany w kuchni japońskiej jako dodatek do sushi). Ponadto możemy znaleźć również imbirowe cukierki, ciasteczka, wódkę i piwo imbirowe.

Nadmierne spożycie imbiru może powodować zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm serca. Dlatego też nie należy przesadzać ze spożyciem potraw/napojów zawierających imbir.


http://babyonline.pl/sok-z-buraka-jablka-i-marchwii-z-dodatkiem-imbiru-konkurs,przepisy-przepis,8920,r2.htmlOdkryj cudowny przepis na sok z imbirem >>>