Płatki owsiane są cennym źródłem błonnika, mają niski poziom kalorii a także dostarczają naszemu organizmowi dużo cennych składników odżywczych. Są niezbędnym składnikiem naszej diety. Płatki owsiane zawierają witaminy: B1, B2, PP a także E. Jak to jednak często bywa w przypadku zdrowych produktów, i tu mamy jakieś „ale” – jest nim kwas szczawiowy. Z tego powodu, jednorazowo zaleca się spożywać mniejsze ilości płatków.
- składnik ciasta na chleb czy bułki a także jako posypka pieczywa (posypujemy pieczywo przed pieczeniem)
- główny składnik ciasteczek, dodajemy np. orzechy, rodzynki, miód, masło, mąkę, jajko, suszone owoce i oczywiście płatki (składniki w odpowiedniej ilości) i możemy wyczarować pyszne ciasteczka
- panierka do kotletów schabowych, z piersi kurczaka, ryb a nawet kotletów mielonych. Panierka może być kilku składnikowa lub z samych płatków
- dekoracja tortu, wystarczy płatki podsmażyć na maśle z odrobiną cukru, wystudzić i obsypać boki tortu
- możemy wykorzystać je na zakwas na żur; dodajemy czosnek, odrobinę mąki żytniej, ciepłą wodę i płatki; odstawiamy do zakwaszenia
- płatki można także użyć do musli, należy dodać ulubione bakalie oraz np. jogurt naturalny
- prażone płatki możemy dodać do sałatek warzywnych lub uprażone z małą ilością cukru na maśle do sałatek owocowych
- mogą być wykorzystane jako spód do ciasta, np. do serników, wystarczy wymieszać płatki z mąką, żółtkiem, cukrem i masłem oraz odrobina jogurtu a potem podpiec i wykończyć sernik
Jak widać możliwości jest wiele i jak zwykle to od nas zależy jak wykorzystamy płatki w kuchni i w jaki sposób wprowadzimy je do naszej diety. Ważne, aby zapamiętać, że są zdrowe ale w rozsądnych ilościach. Po wprowadzeniu ich do menu, nasza kuchnia będzie smaczna, lekka i zdrowa.
Weronika91
Nina W.
zewa
O pomysł do wypróbowania :)
Dinah