Papaja

Owoc uprawiany w tropikach

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Papaja
Papaja - Melonowiec właściwy - pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Owoce o kształcie owalnym i gruszkowatym (o długości do 25 cm) posiadają żółto - pomarańczową skórkę, a w środku miąższ z komorą nasienną  zawierającą dużą ilość kulistych nasion, które są również jadalne.  Zarówno miąższ jak i skórka są jadalne, spożywa się je najczęściej na surowo, w sałatkach owocowych, dżemach, lodach, napojach bezalkoholowych. Owoce papai również są konserwowane w puszkach, kandyzowane i suszone. Niedojrzałe owoce można gotować jak warzywa. W owocach papai znajduje się papaina – czyli enzym, który ułatwia trawienie. Enzym ten stosowany jest również w kosmetyce w kremach antycellulitowych.