Do placków warzywnych doskonale pasuje sos pomidorowy bądź kwaśna śmietana. Można je podawać ze świeżymi ziołami i odgrzewać na drugi dzień.
Do przygotowania placków z dyni najlepiej użyć dyni hokkaido lub piżmowej. Jeśli posiadasz dynię zwyczajną, dyniowe placki dobrze dopraw (te na słono), w przypadku tych na słodko trzeba będzie użyć więcej cukru. Placki z dyni najlepiej smakują na ciepło, serwowane z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli wolisz placki na słodko,
Lekko słone dyniowe placki można przyprawiać według uznania i jeść jak placki z cukinii bądź tradycyjne placki ziemniaczane. Jeśli są daniem na obiad dla dzieci, najlepiej zrezygnować z dodatku papryczki chili i nie przesadzać z ilością pieprzu cayenne.
Krok 1:
Surową, obraną dynię zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 2:
Miąższ dyni wymieszaj z mąką, dodaj jajka i przypraw wg uznania.
Krok 3:
Ciasto uformuj na kształt placków i smaż aż obie strony się przyrumienią. Odsącz na papierowym ręczniku.
Placki z dyni można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, gulaszem warzywnym bądź domowym keczupem i posypać natką pietruszki.
Bezglutenowe, wegańskie i bezcukrowe placuszki dyniowe przygotowuje się bardzo szybko. Są puszyste, lekkie i prawie nie zawierają tłuszczu. Warto wcześniej upiec w piekarniku duże kawałki dyni, pozbawić je skóry i pestek i zmiksować na jednolite puree.
Połączone z mąką ryżową, jogurtem naturalnym, jajkami, olejem kokosowym oraz przyprawami miesza się i smaży porcjami z obu stron. Można to robić na teflonowej patelni do smażenia naleśników całkowicie bez tłuszczu lub zwilżyć patelnię odrobiną oleju kokosowego.
Do ciasta dyniowego dobrze pasują mielone migdały, kakao, karmelizowane banany bądź syrop klonowy.
Wypróbuj też inne przepisy na dynię!
Pamiętaj o tym robiąc placki z dyni!
- nie każda odmiana dyni jest dobra na placki
- kiedy ciasto na placki jest zbyt rzadkie - dodaj więcej mąki
- aby placki się nie przypaliły, smaż je na patelni teflonowej
- placki z dyni możesz także upiec w piekarniku
Do przygotowania placków z dyni najlepiej użyć dyni hokkaido lub piżmowej. Jeśli posiadasz dynię zwyczajną, dyniowe placki dobrze dopraw (te na słono), w przypadku tych na słodko trzeba będzie użyć więcej cukru. Placki z dyni najlepiej smakują na ciepło, serwowane z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli wolisz placki na słodko,
Placki z dyni na słono
Lekko słone dyniowe placki można przyprawiać według uznania i jeść jak placki z cukinii bądź tradycyjne placki ziemniaczane. Jeśli są daniem na obiad dla dzieci, najlepiej zrezygnować z dodatku papryczki chili i nie przesadzać z ilością pieprzu cayenne.
Krok 1:
Surową, obraną dynię zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 2:
Miąższ dyni wymieszaj z mąką, dodaj jajka i przypraw wg uznania.
Krok 3:
Ciasto uformuj na kształt placków i smaż aż obie strony się przyrumienią. Odsącz na papierowym ręczniku.
Placki z dyni można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, gulaszem warzywnym bądź domowym keczupem i posypać natką pietruszki.
Placki z dyni na słodko
Bezglutenowe, wegańskie i bezcukrowe placuszki dyniowe przygotowuje się bardzo szybko. Są puszyste, lekkie i prawie nie zawierają tłuszczu. Warto wcześniej upiec w piekarniku duże kawałki dyni, pozbawić je skóry i pestek i zmiksować na jednolite puree.
Połączone z mąką ryżową, jogurtem naturalnym, jajkami, olejem kokosowym oraz przyprawami miesza się i smaży porcjami z obu stron. Można to robić na teflonowej patelni do smażenia naleśników całkowicie bez tłuszczu lub zwilżyć patelnię odrobiną oleju kokosowego.
Do ciasta dyniowego dobrze pasują mielone migdały, kakao, karmelizowane banany bądź syrop klonowy.
Wypróbuj też inne przepisy na dynię!
pyszalka