Parmezan to ser typu podpuszczkowego, twardy, leżakujący w solance. Ojczyzną parmezanu są Włochy. Początki produkcji parmezanu sięgają
XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów.
Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie.
Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan to taki, który ma ok. 2-3 lata.
PRODUKCJA PARMEZANU
Proces produkcji parmezanu to długa i żmudna praca. Najpierw ser spędza w solance 23 dni. Później z solanki i przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie na półkach leży dość długo, bo ok. 2-3 lat. Przez cały ten czas roboty przecierają ser, obracając je określoną dla nich częstotliwością. Po około roku ser poddawany jest wnikliwym testom, sprawdza się czy ser nadaje się już do sprzedaży.
Następnie skrzep sera jest gotowany w temperaturze ok. 55°C, później zostaje szczelnie zawijany w cienką bawełnianą tkaninę i układany w specjalnych formach. Po dwóch, trzech dniach jest wyjmowany i na miesiąc przenoszony do kąpieli solankowej. Ser musi dojrzeć po takim zabiegu. Rocznie produkowanych jest we Włoszech ok. 3 miliony form parmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro.
Z CZYM PODAWAĆ
Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających nasz organizm witamin i minerałów. Począwszy od fosforu, magnezu, sodu, wapnia, cynku, aż na witaminach: A, B1, B2, B6 czy B12 skończywszy. Wzbogaca również nasz organizm o cholinę, biotynę, chlorek sodu. 100 gram produktu zawiera ok. 932 kalorie, ma prawie 31 g wody, 33 g białka i 28,4 g tłuszczów.
Parmezan polecany jest dla kobiet w ciąży, osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy, sportowcom i osobom starszym. Ser ten doskonale odżywia bez obciążenia układu trawiennego. Wszystkie podane wartości są określane dla sera Parmezan. Piszę o tym dlatego, ponieważ wielu producentów włoskich produkuje coś na kształt sera parmezan, podpisując jedynie swój wyrób jako „Ser typu Parmezan”, niestety ta odmiana tego sera nie ma nic wspólnego prawdziwym serem parmezan i nie zawiera tych wszystkich właściwości.
Występuje kilka rodzajów sera parmezan:
- Parmigiano Reggiano - jest to największa duma Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny.
- Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat.
- Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich.
Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości.
I tak sery:
- 18 miesięczne mają kolor czerwony
- 22 miesięczne mają kolor srebrny
- 30 miesięczne mają kolor złoty.
A Wy lubicie ser parmezan? Do jakich potraw go dodajecie? Czekamy na Wasze komentarze!
Sprawdź przepis na cukiniowy omlet z parmezanem >>>
XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów.
Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie.
Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan to taki, który ma ok. 2-3 lata.
PRODUKCJA PARMEZANU
Proces produkcji parmezanu to długa i żmudna praca. Najpierw ser spędza w solance 23 dni. Później z solanki i przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie na półkach leży dość długo, bo ok. 2-3 lat. Przez cały ten czas roboty przecierają ser, obracając je określoną dla nich częstotliwością. Po około roku ser poddawany jest wnikliwym testom, sprawdza się czy ser nadaje się już do sprzedaży.
Następnie skrzep sera jest gotowany w temperaturze ok. 55°C, później zostaje szczelnie zawijany w cienką bawełnianą tkaninę i układany w specjalnych formach. Po dwóch, trzech dniach jest wyjmowany i na miesiąc przenoszony do kąpieli solankowej. Ser musi dojrzeć po takim zabiegu. Rocznie produkowanych jest we Włoszech ok. 3 miliony form parmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro.
Z CZYM PODAWAĆ
Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających nasz organizm witamin i minerałów. Począwszy od fosforu, magnezu, sodu, wapnia, cynku, aż na witaminach: A, B1, B2, B6 czy B12 skończywszy. Wzbogaca również nasz organizm o cholinę, biotynę, chlorek sodu. 100 gram produktu zawiera ok. 932 kalorie, ma prawie 31 g wody, 33 g białka i 28,4 g tłuszczów.
Parmezan polecany jest dla kobiet w ciąży, osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy, sportowcom i osobom starszym. Ser ten doskonale odżywia bez obciążenia układu trawiennego. Wszystkie podane wartości są określane dla sera Parmezan. Piszę o tym dlatego, ponieważ wielu producentów włoskich produkuje coś na kształt sera parmezan, podpisując jedynie swój wyrób jako „Ser typu Parmezan”, niestety ta odmiana tego sera nie ma nic wspólnego prawdziwym serem parmezan i nie zawiera tych wszystkich właściwości.
Występuje kilka rodzajów sera parmezan:
- Parmigiano Reggiano - jest to największa duma Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny.
- Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat.
- Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich.
Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości.
I tak sery:
- 18 miesięczne mają kolor czerwony
- 22 miesięczne mają kolor srebrny
- 30 miesięczne mają kolor złoty.
A Wy lubicie ser parmezan? Do jakich potraw go dodajecie? Czekamy na Wasze komentarze!
Sprawdź przepis na cukiniowy omlet z parmezanem >>>