Sery pleśniowe - czy są dla wszystkich?

  • 4

Jeżeli myślimy o Francji i jej przysmakach, to nie możemy w złotej trójce oprócz wyszukanych potraw z ślimaków, żabich udek czy foie gras nie wymienić palety smaków serów pleśniowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sery pleśniowe - czy są dla wszystkich?
fot. Fotolia

W samej Francji wyrabia się ich kilkaset rodzajów. To daje szerokie pole do popisu w kulinarnych podbojach serc naszych bliskich. Pozostaje tylko pytanie, czy jedzenie serów pleśniowych jest wskazane dla wszystkich? Jeżeli chcecie się dowiedzieć, czy jesteście w zagrożonej grupie osób, czytajcie dalej. Zapraszamy.

Ser pleśniowy jako zdrowy przysmak

Deska serów konsumowana z winogronem oraz lampką odpowiednio dobranego wina to smakowita, wykwintna przekąska, która ma wielu zwolenników w naszym kraju. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale podbija podniebienia i uwodzi swoją prostotą. Nie każdy jednak wie, że za tą sprawdzoną kombinacją stoi także porcja zdrowia  dla smakoszy francuskich przekąsek. Sery pleśniowe są kaloryczne, to fakt, ale z każdym kolejnym kęsem uzupełniają braki wapnia, potasu, sodu oraz fosforu. Dostarczają także witamin B2 oraz witamin D, E, K.

sers

Kto powinien unikać jedzenia serów pleśniowych

Ze względu na swój ładunek kaloryczny sery pleśniowe nie powinny się znaleźć w lodówce osoby przebywającej na diecie. Niestety zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wypłyną pozytywnie na naszą sylwetkę. Również z tego powodu nie powinny ich spożywać ludzie z problemami sercowymi, nadciśnieniem czy miażdżycą naczyń krwionośnych.

Czy kobieta w ciąży może jeść ser pleśniowy?

Często spotykamy się z opinią, że ciężarna kobieta nie powinna jeść serów pleśniowych. Do jednego worka wrzuca się wszystkie rodzaje tego przysmaku. Tymczasem nie wskazana jest jedyni konsumpcja serów wytworzonych z surowego, niepasteryzowanego mleka - bardzo popularna metoda tworzenia serów we Francji. Ich polskie odpowiedniki podlegają już takiej obróbce, że wszelkie szkodliwe bakterie (mowa tutaj o szczepach listerii) giną pod wpływem działania wysokiej temperatury sprawiając, że wyroby mleczne są bezpieczne.

Lubicie sery pleśniowe? Jaki typ najczęściej gości w Waszej kuchni? Czy to jest tradycyjny camembert, a może brie lub twardy ser z niebieską pleśnią? Podzielcie się opiniami na ich temat w naszych komentarzach. Zapraszamy!
 


Chcesz się dowiedzieć więcej o serach pleśniwych? Zajrzyj TUTAJ >>>