Kilka rad w temacie sera żółtego

  • 2

Ser żółty to produkt, który jest wykorzystywany w kuchni bardzo często. U mnie w domu, przede wszystkim do: kanapek, makaronu, zapiekanek, zup czy mięs. Warto dowiedzieć się o nim więcej, by gotowanie z serem w roli głównej było łatwiejsze.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kilka rad w temacie sera żółtego
fot. Fotolia
Ser żółty używany do zapiekanek powinien mieć więcej jak 40% tłuszczu. Dzięki temu dobrze się rozpuści i utworzy chrupiącą skórkę np. na zapiekance. Warto też dodać do niego trochę przypraw. Ser żółty idealnie komponuje się z takimi dodatkami jak czosnek, oregano czy gałka muszkatołowa. Ich obecność sprawi, że wszelkie zapiekane dania, sosy oraz zupy zyskają na smaku i aromacie.

Jeśli chcemy skomponować dobrą zupę czy idealny sos, warto do ich przygotowania użyć nie jeden, a kilka rodzajów sera. Oprócz samego żółtego, idealnie wpasują się serki topione, pleśniowe i twarde. Taki serowy sos, podany np. ze szparagami, wydobędzie ich walory i wzbogaci o wytrawną nutę. Dzięki serowym kompozycjom, każde danie nabierze wykwintnego smaku.

W jaki sposób sprawić, żeby ser żółty na dłużej zachował świeżość? Wystarczy trzymać go w lodówce, na górnych lub środkowych półkach. Dzięki stałej, niskiej temperaturze wolniej będzie się psuć.


Odkryj wspaniałe przepisy z serem żółtym >>>