U nas w Polsce najwięcej produkuje się serów z mleka krowiego, chociaż sery wytwarza się też z mleka koziego. Pewnie część z Was próbowała kiedyś robić samodzielnie twaróg w domu. Sery są bardzo smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy innych przysmaków. Można wyróżnić spośród nich trzy główne rodzaje:
2. Żółte. Jest bardzo wiele gatunków żółtych serów, najbardziej znane to edam i gouda. Jedne są bardziej miękkie, inne twarde, tym samym doskonałe do ścierania na tarce. Różnią się aromatem i smakiem, niektóre są łagodne inne bardziej wyraziste. Pole ich wykorzystania jest nieograniczone. Żółty ser to niezbędny składnik pizzy i zapiekanek. Doskonałe do kanapek i zup, do koreczków jako przystawka.
3. Sery pleśniowe, np. camembert, brie. Z wierzchu mają charakterystyczną skórkę, w środku są miękkie. Można je panierować i podawać na gorąco. Dobrze smakują w towarzystwie konfitury żurawinowej. Sery twarde z przerostami pleśni (może być zielona, niebieska, białą), są droższe. Dobrze komponują się z winem, orzechami.
Pamiętajmy też, że sery są dość tłuste, dlatego należy jeść je z umiarem. Zawierają sporo soli, więc osoby z nadciśnieniem powinny je ograniczać. Serów pleśniowych nie podaje się małym dzieciom.
weronikaS