Pasta z pestek słonecznika

  • 3

Jeśli myślisz, że pestki słonecznika są nudne i bez smaku, mamy na to radę!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasta z pestek słonecznika

Dla amatorów i przeciwników

Są tacy, dla których lato kojarzy się ze słonecznikami. Uwielbiają jego kwiaty, bo kojarzą im się z dniem pełnym słońca. Są też zwolennikami jego pestek – mogą łuskać je godzinami! Bywają również i tacy, dla których ziarenka słonecznika nie są niczym nadzwyczajnym – szare i bez smaku. Dla jednych i dla drugich mamy kilka przepisów na pastę z pestek słonecznika. By odkryć, że słonecznik wcale nie musi być nudny i że można go pałaszować na kilka sposobów – na słono lub słodko. Oto kilka z nich:

1. Pasta na słono zziołami

Składniki:

  • 2 szkl. pestek słonecznika
  • 1 cytryna - sok
  • Sól – pół łyżeczki
  • Pieprz
  • Olej sezamowy – około 3 łyżek
  • Ulubione świeże zioła (bazylia, tymianek, lub inne)
  • Opcjonalnie ulubione suszone zioła (ale świeże sprawdzają się znacznie lepiej)
  • Pół łyżeczki sosu sojowego

Pestki przebierz i pozbądź się łupinek. Następnie zmiksuj je na gładką i suchą masę. Dodaj zioła, sok z cytryny, sól, pieprz, sos i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj. Po przygotowaniu przechowuj w lodówce. Proporcje składników są „umowne”, każdy doprawia pastę po swojemu wedle upodobań. Można również robić mieszanki ziołowo-warzywne.


2. Czerwona pasta na słono

Składniki
  • 2 szkl. pestek słonecznika
  • 2 czerwone papryki
  • Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Opcjonalnie 1-2 papryczki chili (jeśli ktoś lubi)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże listki bazylii (ilość wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • Pół łyżki octu balsamicznego

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, odłożyć jedną połowę. Pozostałe posmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 30-40 min w 180
°C. Po upieczeniu usunąć przypalone brzegi wraz ze skórką. Miąższ razem ze słonecznikiem zmiksować w malakserze na gładką masę. Następnie należy dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, koncentrat, ocet, sok z cytryny, przyprawy i znów zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy pokrojoną w grubą kostkę połówkę wcześniej odłożonej papryki oraz bazylię.


3. Pasta na słodko
Składniki:
 
  • 2 szkl. Pestek słonecznika
  • ¼ łyżeczki soli
  • Łyżka oleju z pestek winogron
  • Pół szklanki namoczonych w rumie rodzynek
  • 3-4 łyżki miodu
  • Garść orzechów włoskich
  • Sok z połowy cytryny
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 2 dojrzałe banany

Rodzynki dzień wcześniej namocz w rumie. Następnego dnia oczyść ziarna słonecznika i zmiksuj. Następnie dodaj resztę składników: sól, olej, miód, sok z cytryny i pomarańczy, banany. Na razie nie dodawaj orzechów! Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj potłuczone orzechy włoskie, ale nie rozdrabniaj ich zanadto!
 

4. Pasta z awokado
Składniki:
 
  • 1 szkl. Pestek winogron
  • Pół szkl. Orzechów włoskich
  • Poł szkl. Pestek dyni
  • Sok z połowy cytryny
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Łyżka oleju pestek winogron
  • 2 awokado
  • Pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki miodu
  • Garść winogron bezpestkowych

W malakserze zmiksuj najpierw pestki z orzechami. Następnie dodaj olej, sok, sól, miód oraz awokado i znów dokładnie zmiksuj na gładką masę. Pod na koniec dodaj winogrona. Smacznego!