Dla amatorów i przeciwników
1. Pasta na słono zziołami
Składniki:
- 2 szkl. pestek słonecznika
- 1 cytryna - sok
- Sól – pół łyżeczki
- Pieprz
- Olej sezamowy – około 3 łyżek
- Ulubione świeże zioła (bazylia, tymianek, lub inne)
- Opcjonalnie ulubione suszone zioła (ale świeże sprawdzają się znacznie lepiej)
- Pół łyżeczki sosu sojowego
Pestki przebierz i pozbądź się łupinek. Następnie zmiksuj je na gładką i suchą masę. Dodaj zioła, sok z cytryny, sól, pieprz, sos i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj. Po przygotowaniu przechowuj w lodówce. Proporcje składników są „umowne”, każdy doprawia pastę po swojemu wedle upodobań. Można również robić mieszanki ziołowo-warzywne.
2. Czerwona pasta na słono
Składniki
- 2 szkl. pestek słonecznika
- 2 czerwone papryki
- Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Opcjonalnie 1-2 papryczki chili (jeśli ktoś lubi)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeże listki bazylii (ilość wedle uznania)
- sól
- pieprz
- 4 duże ząbki czosnku
- Sok z 1 cytryny
- Pół łyżki octu balsamicznego
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, odłożyć jedną połowę. Pozostałe posmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 30-40 min w 180°C. Po upieczeniu usunąć przypalone brzegi wraz ze skórką. Miąższ razem ze słonecznikiem zmiksować w malakserze na gładką masę. Następnie należy dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, koncentrat, ocet, sok z cytryny, przyprawy i znów zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy pokrojoną w grubą kostkę połówkę wcześniej odłożonej papryki oraz bazylię.
3. Pasta na słodko
Składniki:
- 2 szkl. Pestek słonecznika
- ¼ łyżeczki soli
- Łyżka oleju z pestek winogron
- Pół szklanki namoczonych w rumie rodzynek
- 3-4 łyżki miodu
- Garść orzechów włoskich
- Sok z połowy cytryny
- Sok z połowy pomarańczy
- Skórka z 1 pomarańczy
- 2 dojrzałe banany
Rodzynki dzień wcześniej namocz w rumie. Następnego dnia oczyść ziarna słonecznika i zmiksuj. Następnie dodaj resztę składników: sól, olej, miód, sok z cytryny i pomarańczy, banany. Na razie nie dodawaj orzechów! Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj potłuczone orzechy włoskie, ale nie rozdrabniaj ich zanadto!
4. Pasta z awokado
Składniki:
- 1 szkl. Pestek winogron
- Pół szkl. Orzechów włoskich
- Poł szkl. Pestek dyni
- Sok z połowy cytryny
- Sok z połowy pomarańczy
- Łyżka oleju pestek winogron
- 2 awokado
- Pół łyżeczki soli
- 3-4 łyżki miodu
- Garść winogron bezpestkowych
W malakserze zmiksuj najpierw pestki z orzechami. Następnie dodaj olej, sok, sól, miód oraz awokado i znów dokładnie zmiksuj na gładką masę. Pod na koniec dodaj winogrona. Smacznego!
basia4ab
Dorota0309
mali.na