Olej lniany jest otrzymywany z lnu zwyczajnego. Pozyskuje się go przez tłoczenie na zimno nasion tej rośliny. Olej lniany należy do grupy olejów roślinnych i ma żółty kolor oraz intensywny zapach. Niestety, jest on stosunkowo drogi, dlatego stracił uznanie w oczach wielu osób. 500ml produktu kosztuje w granicach ok. 20 zł.
Produkcja oleju odbywa się metodą tłoczenia, czyli wyciskanie (wygniatanie) nasion za pomocą specjalnej prasy. Odpadem tłoczenia jest masa stała, którą nazywa się wytłokiem. Wyprodukowanie oleju jest dość długim i skomplikowanym procesem.
Olej lniany historycznie
Olej lniany był już wykorzystywany w starożytności przez Egipcjan, później wśród Greków i Rzymian, do celów przemysłowych i spożywczych. Jeden z uczonych- Hipokrates, polecał stosowanie lnu do leczenia zapalenia błon śluzowych, przy bólu brzucha i biegunce.
Uprawianie i pozyskiwanie lnu w Polsce było dość powszechne do 1945 r. Jednakże z powodu wysokiej ceny po tym okresie zaniechano produkcji tego specyfiku na rzecz tańszego oleju rzepakowego. W niektórych częściach naszego kraju olej ten jest nadal stosowany w kuchni tradycyjnej, powraca także do łask w pozostałych regionach.
Zdrowie w płynie
Olej lniany jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które pomagają w utrzymaniu właściwej kondycji zdrowotnej. Ich brak w naszym organizmie może skutkować złym funkcjonowaniem systemu nerwowego, a nawet doprowadzić do zaburzeń w tym obszarze.
Kwas omega-3 zapobiega rozwijaniu się wielu chorób. Jest doskonały w celu prewencji oraz eliminacji drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga w spowolnieniu postępowania stwardnienia rozsianego, schorzeń mózgu, jak również w leczeniu choroby Alzheimera. Łagodzi objawy bólu głowy i bóle miesiączkowe u kobiet.
U mężczyzn pomaga w leczeniu schorzeń prostaty jak również w leczeniu bezpłodności. Podczas wysiłku fizycznego, dzięki kwasom omega-3, składniki pokarmowe dostarczane organizmowi zostają zamienione na energię. Olej lniany pomaga więc we wzroście mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej.
Osoby po zawale powinny go spożywać w celu zmniejszenia ryzyka ponownego zawału. Jest także doskonały do pielęgnacji skóry i sierści zwierząt.
Jak to jest z tym jedzeniem?
Dzienne zapotrzebowanie na olej lniany powinno wynosić ok. dwie łyżki. Ale, aby był w pełni przyswajany, zalecane jest spożywanie go na zimno. W wyższych temperaturach kwasy omega-3 się rozkładają, dlatego olej lniany nie powinien być używany do smażenia. Możliwe jest stosowanie go w potrawach do temperatur maksymalnie 35-40 st. C.
Bardzo dobrym pomysłem na zastosowanie oleju lnianego jest dodawanie go do sałatek. Możemy użyć go zamiast np. oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Olej lniany smakuje też doskonale z chudym serem białym. Jest idealny do używania w wielu sosach, czy w przygotowaniu zdrowego majonezu.
Aby zachować na dłużej wszystkie jego zdrowe właściwości, należy go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Czy wiecie że...
Warto zauważyć, że olej lniany jest doskonały także w malarstwie. Zabezpieczał on powierzchnię malowideł i rzeźb polichromowanych, jako spoiwo. Jest też używany w konserwacji w stolarstwie i szkutnictwie. W kosmetologii używany jest także jako dodatek do olejków do ciała.
Jak sami widzicie, olej lniany nie dość, że jest zdrowy dla naszego organizmu, to można go zastosować również w przemyśle. Szkoda tylko, że jego cena jest wysoka ale cóż - zdrowie kosztuje.
Dowiedz się w jaki sposób olej lniany może wspomóc Twoją urodę >>>
Zdjęcia: fotolia
Produkcja oleju odbywa się metodą tłoczenia, czyli wyciskanie (wygniatanie) nasion za pomocą specjalnej prasy. Odpadem tłoczenia jest masa stała, którą nazywa się wytłokiem. Wyprodukowanie oleju jest dość długim i skomplikowanym procesem.
Olej lniany historycznie
Olej lniany był już wykorzystywany w starożytności przez Egipcjan, później wśród Greków i Rzymian, do celów przemysłowych i spożywczych. Jeden z uczonych- Hipokrates, polecał stosowanie lnu do leczenia zapalenia błon śluzowych, przy bólu brzucha i biegunce.
Uprawianie i pozyskiwanie lnu w Polsce było dość powszechne do 1945 r. Jednakże z powodu wysokiej ceny po tym okresie zaniechano produkcji tego specyfiku na rzecz tańszego oleju rzepakowego. W niektórych częściach naszego kraju olej ten jest nadal stosowany w kuchni tradycyjnej, powraca także do łask w pozostałych regionach.
Zdrowie w płynie
Olej lniany jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które pomagają w utrzymaniu właściwej kondycji zdrowotnej. Ich brak w naszym organizmie może skutkować złym funkcjonowaniem systemu nerwowego, a nawet doprowadzić do zaburzeń w tym obszarze.
Kwas omega-3 zapobiega rozwijaniu się wielu chorób. Jest doskonały w celu prewencji oraz eliminacji drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga w spowolnieniu postępowania stwardnienia rozsianego, schorzeń mózgu, jak również w leczeniu choroby Alzheimera. Łagodzi objawy bólu głowy i bóle miesiączkowe u kobiet.
U mężczyzn pomaga w leczeniu schorzeń prostaty jak również w leczeniu bezpłodności. Podczas wysiłku fizycznego, dzięki kwasom omega-3, składniki pokarmowe dostarczane organizmowi zostają zamienione na energię. Olej lniany pomaga więc we wzroście mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej.
Osoby po zawale powinny go spożywać w celu zmniejszenia ryzyka ponownego zawału. Jest także doskonały do pielęgnacji skóry i sierści zwierząt.
Jak to jest z tym jedzeniem?
Dzienne zapotrzebowanie na olej lniany powinno wynosić ok. dwie łyżki. Ale, aby był w pełni przyswajany, zalecane jest spożywanie go na zimno. W wyższych temperaturach kwasy omega-3 się rozkładają, dlatego olej lniany nie powinien być używany do smażenia. Możliwe jest stosowanie go w potrawach do temperatur maksymalnie 35-40 st. C.
Bardzo dobrym pomysłem na zastosowanie oleju lnianego jest dodawanie go do sałatek. Możemy użyć go zamiast np. oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Olej lniany smakuje też doskonale z chudym serem białym. Jest idealny do używania w wielu sosach, czy w przygotowaniu zdrowego majonezu.
Aby zachować na dłużej wszystkie jego zdrowe właściwości, należy go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Czy wiecie że...
Warto zauważyć, że olej lniany jest doskonały także w malarstwie. Zabezpieczał on powierzchnię malowideł i rzeźb polichromowanych, jako spoiwo. Jest też używany w konserwacji w stolarstwie i szkutnictwie. W kosmetologii używany jest także jako dodatek do olejków do ciała.
Jak sami widzicie, olej lniany nie dość, że jest zdrowy dla naszego organizmu, to można go zastosować również w przemyśle. Szkoda tylko, że jego cena jest wysoka ale cóż - zdrowie kosztuje.
Dowiedz się w jaki sposób olej lniany może wspomóc Twoją urodę >>>
Zdjęcia: fotolia
Dinah
LauraLaura
karola25