Doskonała polewa czekoladowa

Pewnie nie raz zważyła wam się polewa czekoladowa i nie wiedzieliście dlaczego. Spróbujcie mojego sposobu!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Doskonała polewa czekoladowa
Oto kilka moich porad, aby polewa czekoladowa udała się znakomicie i ładnie wyglądała na cieście:

1. Składniki na polewę powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Nie polecam używać do polewy margaryny o niskiej zawartości tłuszczu, ja używam masła o zawartości 82% tłuszczu.

3. Ciasto dekorujemy polewą dopiero gdy dobrze wystygnie, inaczej polewa nie zastygnie i spłynie z wypieku.

4. Polewa czekoladowa powinna trochę zostać przestudzona zanim udekorujemy nią ciasto.

5. Są różne przepisy na polewę. W niektórych jest żelatyna, którą po napęcznieniu w wodzie dodajemy na samym końcu i dokładnie mieszamy.

6. Aby w polewie nie porobiły się grudki warto przesiać kakao przed dodaniem do reszty składników.

7. Najłatwiejszą polewą jest ta wykonana z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę, do której wkładamy połamaną na kostki czekoladę, rozpuszczamy mieszając łyżką. Do czekolady wlewamy trochę (1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30%) i mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze wypieki.