Oto kilka moich porad, aby polewa czekoladowa udała się znakomicie i ładnie wyglądała na cieście:
1. Składniki na polewę powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Nie polecam używać do polewy margaryny o niskiej zawartości tłuszczu, ja używam masła o zawartości 82% tłuszczu.
3. Ciasto dekorujemy polewą dopiero gdy dobrze wystygnie, inaczej polewa nie zastygnie i spłynie z wypieku.
4. Polewa czekoladowa powinna trochę zostać przestudzona zanim udekorujemy nią ciasto.
5. Są różne przepisy na polewę. W niektórych jest żelatyna, którą po napęcznieniu w wodzie dodajemy na samym końcu i dokładnie mieszamy.
6. Aby w polewie nie porobiły się grudki warto przesiać kakao przed dodaniem do reszty składników.
7. Najłatwiejszą polewą jest ta wykonana z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę, do której wkładamy połamaną na kostki czekoladę, rozpuszczamy mieszając łyżką. Do czekolady wlewamy trochę (1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30%) i mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze wypieki.
1. Składniki na polewę powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Nie polecam używać do polewy margaryny o niskiej zawartości tłuszczu, ja używam masła o zawartości 82% tłuszczu.
3. Ciasto dekorujemy polewą dopiero gdy dobrze wystygnie, inaczej polewa nie zastygnie i spłynie z wypieku.
4. Polewa czekoladowa powinna trochę zostać przestudzona zanim udekorujemy nią ciasto.
5. Są różne przepisy na polewę. W niektórych jest żelatyna, którą po napęcznieniu w wodzie dodajemy na samym końcu i dokładnie mieszamy.
6. Aby w polewie nie porobiły się grudki warto przesiać kakao przed dodaniem do reszty składników.
7. Najłatwiejszą polewą jest ta wykonana z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę, do której wkładamy połamaną na kostki czekoladę, rozpuszczamy mieszając łyżką. Do czekolady wlewamy trochę (1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30%) i mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze wypieki.