Przepisów na przygotowanie tatara jest wiele. Przeważnie przygotowujemy go z mięsa wołowego, jednak przygotowuje się go także z łososia, śledzia, czy pieczarek. Każdy ma ulubione dodatki, poprawia go według własnych upodobań. Trzymając się pewnych zasad zawsze przyrządzimy go tak, żeby był doskonały.
Tatar wołowy
Składniki:
Wykonanie:
Tatar z łososia
Składniki:
Wykonanie:
Tatar ze śledzia
Składniki:
Tatar z pieczarek
składniki:
Jak zrobić tatar?
Tatar wołowy
Składniki:
- 1 kilogram mielonej polędwicy wołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- żółtka z 4 jaj,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 korniszony,
- grzyby marynowane,
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- przyprawa maggi
Wykonanie:
- Mięso mieszamy z 3 żółtkami i oliwą i ostrą musztardą,
- Dodajemy większość natki pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku, mieszamy,
- Cebulę, grzyby, korniszony siekamy,
- Mięso przekładamy na półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara,
- Na jego środku robimy niewielkie wgłębienie,
- Delikatnie wlewamy w nie żółtko,
- Dookoła posypujemy cebulą, korniszonami, grzybami i resztą natki.
Tatar z łososia
Składniki:
- 300 g surowego łososia
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 1 cebula
- kapary
- Posiekany koperek
Wykonanie:
- Łososia myjemy, osuszamy, pozbawiamy skóry i ości,
- Drobno siekamy, przekładamy do miski,
- Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
- Siekamy kapary, koperek i cebulę.
- Ułożyć na talerzu kulki z tatara, udekorować posiekanymi dodatkami, schłodzić
Tatar ze śledzia
Składniki:
- 2 filety śledziowe
- 2 ogórki korniszony
- 2 łyżeczki posiekanej natki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta brązowego cukru
- 3 łyżki marynowanych podgrzybków
- 1 łyżka cebulki marynowanej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz
- olej
- Śledzie drobniutko siekamy razem z natką pietruszki,
- Dodajemy musztardę, sok z cytryny i cukier, mieszamy,
- Siekamy korniszony, marynowane podgrzybki, cebulkę i szczypiorek,
- Wszystko mieszamy ze śledziami,
- Za pomocą małych filiżanek formujemy małe porcje i przekładamy na talerze.
Tatar z pieczarek
składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- oliwa
- sok i skórka z cytryny
- Pieczarki czyścimy siekamy, solimy i przekładamy na sitko, by odciekły z nadmiaru wody,
- Czosnek ścieramy na tarce, papryczkę, siekamy,
- Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy tatar do miseczki.