Jak zrobić tatara?

Do przygotowania tatara potrzebujemy przede wszystkim surowej polędwicy wołowej, łososia, śledzi lub pieczarek oraz cebuli, soli, pieprzu i żółtek. Dodatki zależą od nas.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić tatara?
fot. Fotolia
Przepisów na przygotowanie tatara jest wiele. Przeważnie przygotowujemy go z mięsa wołowego, jednak przygotowuje się go także z łososia, śledzia, czy pieczarek. Każdy ma ulubione dodatki, poprawia go według własnych upodobań. Trzymając się pewnych zasad zawsze przyrządzimy go tak, żeby był doskonały.

Jak zrobić tatar?


Tatar wołowy
Składniki:
  • 1 kilogram mielonej polędwicy wołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • żółtka z 4 jaj,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 korniszony,
  • grzyby marynowane,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • przyprawa maggi
 
Wykonanie:
  • Mięso mieszamy z 3 żółtkami i oliwą i ostrą musztardą,
  • Dodajemy większość natki pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku, mieszamy,
  • Cebulę, grzyby, korniszony siekamy,
  • Mięso przekładamy na półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara,
  • Na jego środku robimy niewielkie wgłębienie,
  • Delikatnie wlewamy w nie żółtko,
  • Dookoła posypujemy cebulą, korniszonami, grzybami i resztą natki.
 
 
Tatar z łososia

Składniki:
  • 300 g surowego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • kapary
  • Posiekany koperek
 
Wykonanie:
  • Łososia myjemy, osuszamy, pozbawiamy skóry i ości,
  • Drobno siekamy, przekładamy do miski,
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
  • Siekamy kapary, koperek i cebulę.
  • Ułożyć na talerzu kulki z tatara, udekorować posiekanymi dodatkami, schłodzić
tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Składniki: 
  • 2 filety śledziowe
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków
  •  1 łyżka cebulki marynowanej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • olej
Wykonanie: 
  • Śledzie drobniutko siekamy razem z natką pietruszki,
  • Dodajemy musztardę, sok z cytryny i cukier, mieszamy,
  • Siekamy korniszony, marynowane podgrzybki, cebulkę i szczypiorek,
  • Wszystko mieszamy ze śledziami,
  • Za pomocą małych filiżanek formujemy małe porcje i przekładamy na talerze.
 
Tatar z pieczarek

składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • sok i skórka z cytryny
 Wykonanie:
  • Pieczarki czyścimy siekamy, solimy i przekładamy na sitko, by odciekły z nadmiaru wody,
  • Czosnek ścieramy na tarce, papryczkę, siekamy,
  • Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy tatar do miseczki.