Ile potrzeba soli na kg mięsa?

Na jeden kilogram peklowanego mięsa potrzebujemy 40 g soli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile potrzeba soli na kg mięsa?
fot. fotolia
Decydując się na przygotowanie domowych wędlin i wyrobów musimy pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw i soli, która jest konserwantem. Od tego ile jej dodamy  zależy czy będą one trwałe, a jednocześnie ważne jest, by zachować odpowiedni smak. Często stosujemy w takich przepisach soli peklowej, która zapewnia trwałość i kolor.

Ile potrzeba soli na kg mięsa?
  • Sucha marynata do mięsa - na 1 kg mięsa potrzebujemy 30-40 g soli, czyli około 2 łyżek.
  • Solanka do peklowania mokrego mięsa- na 1 kg mięsa 40 g soli i 400 ml wody.
  • Mięso na kiełbasę swojską- na 1 kg mięsa potrzebujemy  14 g soli.
Ważne
  • Soli, w przypadku peklowania mokrego powinno być tyle w zalewie, by wrzucony do niej kawałek surowego ziemniaka wypływał na wierzch, roztwór musi być nasycony tak, by nie można już w nim rozpuścić więcej soli.
  • Sól używaną do solenia najlepiej uprzednio wyprażyć, aby zabić znajdujące się w niej drobnoustroje.
  • Patelnie napełnioną  solą stawimy  na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając.
  • Trzymamy ją na ogniu do czasu, aż zacznie trzeszczeć.
  • Oprócz soli często dodajemy do wyrobów saletry, dzięki  której mają one piękny kolor, pamiętajmy by używać jej tylko tyle ile podano w przepisie.
  • Przyprawy, których użyjemy dodatkowo, zależą jedynie od naszych preferencji smakowych.