Decydując się na przygotowanie domowych wędlin i wyrobów musimy pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw i soli, która jest konserwantem. Od tego ile jej dodamy zależy czy będą one trwałe, a jednocześnie ważne jest, by zachować odpowiedni smak. Często stosujemy w takich przepisach soli peklowej, która zapewnia trwałość i kolor.
Ile potrzeba soli na kg mięsa?
Ile potrzeba soli na kg mięsa?
- Sucha marynata do mięsa - na 1 kg mięsa potrzebujemy 30-40 g soli, czyli około 2 łyżek.
- Solanka do peklowania mokrego mięsa- na 1 kg mięsa 40 g soli i 400 ml wody.
- Mięso na kiełbasę swojską- na 1 kg mięsa potrzebujemy 14 g soli.
- Soli, w przypadku peklowania mokrego powinno być tyle w zalewie, by wrzucony do niej kawałek surowego ziemniaka wypływał na wierzch, roztwór musi być nasycony tak, by nie można już w nim rozpuścić więcej soli.
- Sól używaną do solenia najlepiej uprzednio wyprażyć, aby zabić znajdujące się w niej drobnoustroje.
- Patelnie napełnioną solą stawimy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając.
- Trzymamy ją na ogniu do czasu, aż zacznie trzeszczeć.
- Oprócz soli często dodajemy do wyrobów saletry, dzięki której mają one piękny kolor, pamiętajmy by używać jej tylko tyle ile podano w przepisie.
- Przyprawy, których użyjemy dodatkowo, zależą jedynie od naszych preferencji smakowych.