Często mamy dylemat, jak uzyskać ciemny, klarowny sos do pieczenia. W sklepach półki uginają się od sosów w proszkach we wszystkich kolorach, jednak pomijając wątek zdrowia, smak tych sosów jest nijaki. Jednak nie musi tak być - jak wypróbowałam naturalny sposób i mój sos jest zawsze takiego koloru jak chce, nie wspominając już o smaku.
Żeby taki był, biorę łyżkę cukru brązowego, podgrzewam go na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Gdy się już dobrze sklaruje, podsmażam na nim mięso, następnie przekładam je do rondelka i duszę w ulubionych przyprawach. Resztki sklarowanego cukru dodaje do mięsa i sos gotowy (ma piękny ciemny kolor.
Żeby taki był, biorę łyżkę cukru brązowego, podgrzewam go na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Gdy się już dobrze sklaruje, podsmażam na nim mięso, następnie przekładam je do rondelka i duszę w ulubionych przyprawach. Resztki sklarowanego cukru dodaje do mięsa i sos gotowy (ma piękny ciemny kolor.