Pierce Brosnan: suflet z kurkami

  • 1

Pierce Brosnan najbardziej lubi suflet z dodatkiem świeżo tartego parmezanu, bo dzięki niemu danie ma ostrzejszy, słonawy smak.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Pierce Brosnan: suflet z kurkami
Przepis na suflet z kurkami:

Składniki:
- 50 dag kurek
- 10 dag masła
- 5 dag mąki
- 250 ml mleka (3,2%) lub 150 ml śmietany kremówki
- 10 dag startego parmezanu
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub zioła

Sposób wykonania:
1.Kurki oczyść, opłucz i osusz. Małe zostaw w całości, a większe pokrój. Następnie podsmaż w 5 dag masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Przygotuj suflet: na patelni rozpuść pozostałe masło, oprósz je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Odstaw i lekko przestudź. Dolej mleko i znów postaw na ogniu. Ciągle mieszając, zagotuj. Do gęstego sosu dodaj osączone z masła grzyby. Dopraw do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj z parmezanem, puszystą masą ubitą z żółtek, sztywną pianą z białek i posiekaną natką.

3. Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Końcem noża oddziel ciasto wzdłuż ścianek, żeby lepiej rosło. Ustaw na blasze wypełnionej wrzątkiem (do wysokości 2/3 naczynia). Piecz 15 min w temp. 180°C, potem zwiększ do 200°C i piecz kolejne 20 minut. Podawaj udekorowane natką lub ziołami.


Źródło: Party - Życie gwiazd