Przepis na suflet z kurkami:
Składniki:
- 50 dag kurek
- 10 dag masła
- 5 dag mąki
- 250 ml mleka (3,2%) lub 150 ml śmietany kremówki
- 10 dag startego parmezanu
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub zioła
Sposób wykonania:
1.Kurki oczyść, opłucz i osusz. Małe zostaw w całości, a większe pokrój. Następnie podsmaż w 5 dag masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Przygotuj suflet: na patelni rozpuść pozostałe masło, oprósz je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Odstaw i lekko przestudź. Dolej mleko i znów postaw na ogniu. Ciągle mieszając, zagotuj. Do gęstego sosu dodaj osączone z masła grzyby. Dopraw do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj z parmezanem, puszystą masą ubitą z żółtek, sztywną pianą z białek i posiekaną natką.
3. Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Końcem noża oddziel ciasto wzdłuż ścianek, żeby lepiej rosło. Ustaw na blasze wypełnionej wrzątkiem (do wysokości 2/3 naczynia). Piecz 15 min w temp. 180°C, potem zwiększ do 200°C i piecz kolejne 20 minut. Podawaj udekorowane natką lub ziołami.
Źródło: Party - Życie gwiazd
Składniki:
- 50 dag kurek
- 10 dag masła
- 5 dag mąki
- 250 ml mleka (3,2%) lub 150 ml śmietany kremówki
- 10 dag startego parmezanu
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub zioła
Sposób wykonania:
1.Kurki oczyść, opłucz i osusz. Małe zostaw w całości, a większe pokrój. Następnie podsmaż w 5 dag masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Przygotuj suflet: na patelni rozpuść pozostałe masło, oprósz je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Odstaw i lekko przestudź. Dolej mleko i znów postaw na ogniu. Ciągle mieszając, zagotuj. Do gęstego sosu dodaj osączone z masła grzyby. Dopraw do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj z parmezanem, puszystą masą ubitą z żółtek, sztywną pianą z białek i posiekaną natką.
3. Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Końcem noża oddziel ciasto wzdłuż ścianek, żeby lepiej rosło. Ustaw na blasze wypełnionej wrzątkiem (do wysokości 2/3 naczynia). Piecz 15 min w temp. 180°C, potem zwiększ do 200°C i piecz kolejne 20 minut. Podawaj udekorowane natką lub ziołami.
Źródło: Party - Życie gwiazd
kołczu