Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!

Dżem z pigwy to doskonały dodatek, który ubogaca smak herbaty. Zobacz, jak zrobić konfiturę z pigwy - oto gotowy przepis. Przygotuj: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody i sok z 1 cytryny.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!
fot. Adobe stock

Niektórzy twierdzą, że to nie jabłkiem, a właśnie pigwą biblijna Ewa skusiła Adama... czy rzeczywiście tak było, pewnie się tego nie dowiemy, natomiast nie dziwi fakt, że pigwa to niezwykle aromatyczny owoc, który wykorzystuje się głównie do przygotowywania przetworów. Amatorzy trunków domowej roboty również cenią pigwę - wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy!

Dżem z pigwy - składniki

Dżem z pigwy domowej roboty możesz wzbogacać o dowolne przyprawy - najbardziej pasują tutaj korzenne, a więc kora cynamonowa, imbir, goździki. Przygotuj:
  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
Połowę owoców możesz zastąpić dynią lub jabłkami - dżem zyska naprawdę ciekawy, nieco delikatniejszy smak.

Dżem z pigwy - przygotowanie owoców

Owoce pigwy umyj dokładnie, możesz je oczyścić za pomocą szczoteczki, aż stracą swój meszek. Następnie pokrój je w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Nie obieraj owoców.

Pigwę pokrój w kostkę i przełóż do garnka.

Jak długo gotować pigwę na dżem?

Owoce zalej wodą i zasyp cukrem, wymieszaj i zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż owoce częściowo się rozpadną i zmiękną, a woda odparuje. Przez cały czas, a zwłaszcza wtedy, gdy większość wody już wyparuje staraj się często mieszać owoce, w przeciwnym razie zawartość garnka łatwo się przypali. Na tym etapie przygotowania zawartość garnka jest bardzo słodka, dlatego warto dodać sok z cytryny, aby słodycz nieco przełamać. Dzięki temu dżem z pigwy stanie się idealnym dodatkiem do herbaty. Po dodaniu soku z cytryny gotuj owoce jeszcze przez kilka minut.

Nie musisz miksować konfitury na gładko - po prostu przełóż ją do słoiczków, zakręć mocno i odwróć do góry dnem. Tak przygotowana konfitura z pigwy może stać naprawdę długo w spiżarce.

Masz problem z odróżnieniem pigwy od pigwowca? Zobacz, czym się różnią!