Nalewka z pigwy to trunek o wyjątkowo pięknej, bursztynowej barwie. Podstawowy przepis warto wzbogacać o przyprawy - korzenne nadadzą nalewce wyjątkowego aromatu!
Pigwówka - ile owoców potrzebujesz?
Aby przygotować nalewkę z pigwy domowej roboty potrzebujesz:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l czystej wódki
- 1 kg cukru.
Jeśli chcesz, by pigwówka nie była tak mocna (ale taka powinna być!), możesz dodać także 1 szklankę ciepłej wody.
Czy pigwę można zastąpić pigwowcem? Można, zdaniem niektórych nalewka z pigwowca ma głębszy, bardziej wyrazisty smak. Zobacz, czym różni się pigwa od pigwowca!
Nalewka z pigwy - przygotowanie
Owoce pigwy dokładnie wypłucz, pokrój w ćwiartki, odrzuć pestki, a następnie zasyp cukrem. Zasypane cukrem owoce odstaw na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słojach.
Ustaw słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu. Co kilka dni, dla lepszego efektu, warto wstrząsnąć słojami.
Po upływie 3 tygodni uzyskasz syrop. Zlej go i wymieszaj z alkoholem. Możesz także dodać laskę wanilii. Rozlej płyn do butelek i odstaw na kilka tygodni. Następnie przecedź trunek przez gazę i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy.
Zobacz też: Słodkie dania z kwaśną pigwą