Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!

Jak zrobić domową pigwówkę na spirytusie? Przepisów na nalewkę z pigwy jest sporo, my podajemy ten klasyczny, wyjściowy, który oczywiście możesz poddawać modyfikacjom. Owoce pigwy dokładnie wypłucz i pokrój na ćwiartki, a następnie usuń pestki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!
fot. Adobe stock

Nalewka z pigwy to trunek o wyjątkowo pięknej, bursztynowej barwie. Podstawowy przepis warto wzbogacać o przyprawy - korzenne nadadzą nalewce wyjątkowego aromatu!

Pigwówka - ile owoców potrzebujesz?

Aby przygotować nalewkę z pigwy domowej roboty potrzebujesz:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l czystej wódki
  • 1 kg cukru.

Jeśli chcesz, by pigwówka nie była tak mocna (ale taka powinna być!), możesz dodać także 1 szklankę ciepłej wody.

Czy pigwę można zastąpić pigwowcem? Można, zdaniem niektórych nalewka z pigwowca ma głębszy, bardziej wyrazisty smak. Zobacz, czym różni się pigwa od pigwowca!
 

Nalewka z pigwy - przygotowanie


Owoce pigwy dokładnie wypłucz, pokrój w ćwiartki, odrzuć pestki, a następnie zasyp cukrem. Zasypane cukrem owoce odstaw na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słojach.

Ustaw słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu. Co kilka dni, dla lepszego efektu, warto wstrząsnąć słojami.

Po upływie 3 tygodni uzyskasz syrop. Zlej go i wymieszaj z alkoholem. Możesz także dodać laskę wanilii. Rozlej płyn do butelek i odstaw na kilka tygodni. Następnie przecedź trunek przez gazę i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy.

Zobacz też: Słodkie dania z kwaśną pigwą