Co ona w sobie ma?
Mięta pieprzowa zawiera wiele cennych składników i witamin, dlatego też jest tak powszechnie wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Najcenniejszy jest zawarty w niej olejek miętowy.
W mięcie zawarte są witaminy A i C. Poza tym jest ona bogatym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, potasu, flawonoidów. Zawiera też kwas askorbinowy (stosowany przy przeziębieniach), karoten i wiele innych.
Naturalny lek
Zioła od dawien dawna stosowane są w naturalnych terapiach leczniczych. Głównie z takich właściwości znana jest mięta. Przede wszystkim łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Miętę warto również stosować przy wzdęciach, utracie łaknienia, skurczach mięśni i jelit, przy niewielkiej niewydolności wątroby, schorzeniach pęcherzyka żółciowego. Zioło to wskazane jest do stosowania także przy bolesnych miesiączkach, zbyt wysokim ciśnieniu. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza bóle jelitowe i obniża ciśnienie krwi.
Zastosowanie w kuchni
Choć może wydać się to dziwne, to miętę stosuje się również w gotowaniu. Wykorzystywana jest jako dodatek do napojów, np. mrożonej herbaty, jak również przeróżnych soków (np. z porzeczki i wiśni). Mięta ma działanie orzeźwiające, dlatego też można dodać kilka jej świeżych listków do wody, a do niej trochę kostek lodu. Idealny, prosty napój na ciepłe dni.
Z czym łączyć?
Mięta dobrze komponuje się z innymi ziołami. Śmiało można ją łączyć z tymiankiem, bazylią, koprem, kolendrą, lubczykiem czy też czosnkiem. Możesz nią także zastąpić niektóre z wymienionych ziół.
Do czego dodawać?
Mięta idealnie komponuje się z warzywami. Można ją dodawać do warzywnych zup, sałatek, dań. Proponujemy stosować ją jako przyprawę do szpinaku, bakłażanów, cukinii, papryki lub pomidorów zamiast bazylii.
Zioło to dobrze będzie komponować się z twarożkiem czy serkiem z dodatkiem rzodkiewki. Może posłużyć też jako dodatek do jogurtu naturalnego.
Warto ją dodawać do przeróżnych zup, jak np. szpinakowej czy kremu z cukinii. Kilka listków mięty może zmienić też smak puree ziemniaczanego.
Nie bój się korzystać z mięty w kuchni. Dodawaj ją do dipów, sosów.
Pamiętaj! Staraj się korzystać ze świeżych listków mięty. Jeśli nie masz takiej możliwości – kup już ususzone.
Mięta pieprzowa zawiera wiele cennych składników i witamin, dlatego też jest tak powszechnie wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Najcenniejszy jest zawarty w niej olejek miętowy.
W mięcie zawarte są witaminy A i C. Poza tym jest ona bogatym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, potasu, flawonoidów. Zawiera też kwas askorbinowy (stosowany przy przeziębieniach), karoten i wiele innych.
Naturalny lek
Zioła od dawien dawna stosowane są w naturalnych terapiach leczniczych. Głównie z takich właściwości znana jest mięta. Przede wszystkim łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Miętę warto również stosować przy wzdęciach, utracie łaknienia, skurczach mięśni i jelit, przy niewielkiej niewydolności wątroby, schorzeniach pęcherzyka żółciowego. Zioło to wskazane jest do stosowania także przy bolesnych miesiączkach, zbyt wysokim ciśnieniu. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza bóle jelitowe i obniża ciśnienie krwi.
Zastosowanie w kuchni
Choć może wydać się to dziwne, to miętę stosuje się również w gotowaniu. Wykorzystywana jest jako dodatek do napojów, np. mrożonej herbaty, jak również przeróżnych soków (np. z porzeczki i wiśni). Mięta ma działanie orzeźwiające, dlatego też można dodać kilka jej świeżych listków do wody, a do niej trochę kostek lodu. Idealny, prosty napój na ciepłe dni.
Z czym łączyć?
Mięta dobrze komponuje się z innymi ziołami. Śmiało można ją łączyć z tymiankiem, bazylią, koprem, kolendrą, lubczykiem czy też czosnkiem. Możesz nią także zastąpić niektóre z wymienionych ziół.
Do czego dodawać?
Mięta idealnie komponuje się z warzywami. Można ją dodawać do warzywnych zup, sałatek, dań. Proponujemy stosować ją jako przyprawę do szpinaku, bakłażanów, cukinii, papryki lub pomidorów zamiast bazylii.
Zioło to dobrze będzie komponować się z twarożkiem czy serkiem z dodatkiem rzodkiewki. Może posłużyć też jako dodatek do jogurtu naturalnego.
Warto ją dodawać do przeróżnych zup, jak np. szpinakowej czy kremu z cukinii. Kilka listków mięty może zmienić też smak puree ziemniaczanego.
Nie bój się korzystać z mięty w kuchni. Dodawaj ją do dipów, sosów.
Pamiętaj! Staraj się korzystać ze świeżych listków mięty. Jeśli nie masz takiej możliwości – kup już ususzone.