Przemysław Ziemichód | Świat Domowych Alkoholi
Dlaczego z kawy?
Kawa zbożowa nadaje się do wyrobu podpiwku ze względu na zawartość słodu jęczmiennego. To właśnie z niego produkuje się piwo. Choć sam proces zacierania (czyli umiejętnego gotowania jęczmienia) jest znacznie bardziej skomplikowany niż w przypadku robienia „piwa” z kawy zbożowej, to warto spróbować swoich sił na tym produkcie. W ten sposób możemy stawiać pierwsze kroki w domowym piwowarstwie, bez obawy o zepsucie czegokolwiek.
Czego będę potrzebować by zrobić podpiwek?
Do zrobienia podpiwku potrzebujemy dowolnej kawy zbożowej. Proponuje 0,5 kg kawy na każde 5 litrów podpiwka. To z niej pochodzi smak tego napoju. Ważne, by nie była ona rozpuszczalna. Oprócz tego przyda się, rzecz jasna, woda, chmiel i opcjonalnie cukier. Chmiel w postaci szyszek kupimy w aptece lub sklepie zielarskim.
Jak zrobić podpiwek?
Większość przepisów zaleca, by kawę zbożową zagotować, potem gotować kilka minut z chmielem. Wywar ten należy odcedzić, następnie w części jeszcze ciepłego płynu rozrobić drożdże piekarskie. Połączony z drożdżami wywar wlać do butelek i szczelnie zamknąć na kilka dni. Efekty mogą być różne. O ile nie planujemy otwarcia w domu fabryki granatów, warto napełniać butelki do góra 2/3 objętości. Polecam też korzystanie z plastikowych butelek po napojach. Są bezpieczniejsze.
Wersja dla ambitnych
Najlepszy podpiwek jaki w życiu piłem powstał przez przypadek, dzięki fermentacji kawy zbożowej w balonie na wino. Na 10 litrów podpiwka potrzeba gotować kilogram kawy przez około godzinę, dodając na ostatnie 10 minut szyszki chmielu. W zależności od tego, jak gorzki podpiwek chcemy uzyskać możemy dodać garść lub dwie chmielu i dwie szklanki cukru. Gdy całość przestygnie dodajemy do płynu drożdże piwowarskie, całość przelewamy do balonu, który zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku dniach (góra po tygodniu) fermentacja powinna się zakończyć. Gotowy podpiwek wlewamy do butelek dodając do każdej łyżeczkę cukru. Butelki należy szczelnie zamknąć i odstawić w zimne miejsce.
Jak długo dojrzewa podpiwek?
Całość dojrzewać będzie jeszcze tydzień. Podpiwek należy spożyć szybko, gdyż z czasem traci na jakości. Przy otwieraniu butelek należy zachować ostrożność. Im dłużej pozostawimy podpiwek w butelkach tym bardziej wytrawny i mocniejszy będzie.
Jak mocny jest podpiwek?
Podpiwek to z założenia napój o bardzo niskiej zawartości alkoholu. Dawniej był spożywany przez dzieci i młodzież jako substytut piwa. Dodatkowo, wiele radości sprawiało najmłodszym otwieranie butelek, bowiem podpiwek obficie się pieni. Jeśli do opisanej receptury dodamy więcej cukru i kawy otrzymamy mocniejszy trunek. Należy, jednak pamiętać, że z kawy zbożowej nigdy nie uzyskamy pełnowartościowego piwa, a podpiwek ma je tylko imitować.
pszczolkaanulka
p.ziemichod