Sorbety owocowe
Idealne lody owocowe, które skutecznie gaszą pragnienie, będąc przy tym alternatywą dla kremowych, kalorycznych lodów śmietankowych. Połączenie świeżych zmiksowanych owoców i syropu sprawi, że każda kulka sorbetu będzie pełna soczystych smaków!
Malinowy, wiśniowy, ananasowy, czy sorbet z dodatkiem mango wspaniale sprawdzi się w akompaniamencie świeżo zerwanych listków mięty i płatków kokosowych.
Jeżeli przygotowujemy sorbety sami, warto poeksperymentować z odpowiednimi przyprawami. Dodatek zmielonego cynamonu, kardamonu czy anyżu wzbogaci smak lodów, zaskakując możliwościami.
Desery jogurtowe
Jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych deserów powstają na bazie jogurtu greckiego, bałkańskiego lub koziego. Wykorzystywane są zarówno naturalne, jak i owocowe wersje, które wzbogacają smak i konsystencję deseru.
Gęste, kremowe jogurty są najczęściej preferowane jako zamiennik bitej śmietany. Granola, musli, czy suszone owoce to tylko początek zdrowych i smacznych dodatków, które idealnie komponują się z tym deserem.
Warstwowo ułożone owoce, kremowy mus jogurtowy oraz chrupiące orzechy czy musli będą wspaniale prezentować się w szklanych, wysokich pucharkach. Perfekcyjnym zwieńczeniem będzie mus z owoców jagodowych, który podkreśli całość swoim kolorem oraz smakiem.
Desery z galaretką
Owocowe, kolorowe galaretki przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa! Drobno krojone w kostkę, najczęściej komponowane z tradycyjną bitą śmietaną oraz czekoladowymi lub innymi, fantazyjnymi sosami. Zatopione w płynnej galaretce miękkie owoce tężeją, świetnie prezentując się w szklanym, przezroczystym naczyniu.
Kombinacja kilku warstw w różnych kolorach sprawi,że deser zyska nie tylko na atrakcyjności, ale i smaku. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, świetnie schładzają w upalne dni!
Musy czekoladowe
Puszyste, delikatne musy, na bazie mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady są idealnym pomysłem na deser w pucharku. Białka jajka ubite na gęstą, sztywną pianę, w połączeniu z dobrej jakości czekoladą i śmietaną kremówką stworzą idealną bazę musu.
Dodatek owoców, kolorowych posypek dla dzieci lub kruszonych orzechów ożywi kolorem i wspaniale wkomponuje się w przygotowywany deser. Jeżeli chcemy oczarować gości, warto poeksperymentować z chili, które wspaniale podkreśla głębię czekolady, wprowadzając przy tym element zaskoczenia.
Pikantne smaki nie zdominują deseru, dodadzą mu natomiast nieco charakteru. W trosce o alergików oraz osoby na diecie, możemy zastąpić śmietankę kremówkę dojrzałym awokado Hass.
Jego kremowa struktura oraz maślany, nieco neutralny smak sprawia, że doskonale stopi się z czekoladą, tworząc warzywny mus. Dzieci z pewnością nie zorientują się i z pewnością poproszą o dokładkę!
Desery lodowe
Śmietankowe, z dodatkiem jogurtu, czy wytrawne, każda kulka wyśmienitych lodów powinna znaleźć się w pucharku pełnym schłodzonych pyszności. Zaczynając od prostych, nieskomplikowanych deserów dla dzieci, przenosimy się do tych bardziej wyrafinowanych, z dodatkiem alkoholu i pikantnych smaków.
Waflowe, słodkie dekoracje w kształcie misiów czy ozdobne rurki waniliowe dodają uroku każdemu pucharkowi, na którego widok każde dziecko reaguje szerokim uśmiechem. Sosy o smaku rumu czy advocatu z pewnością przypadną do gustu każdemu dorosłemu łasuchowi.
Idealnie zwieńczą deser wraz z pokruszonymi orzechami włoskimi, czy laskowymi z odrobiną bitej śmietany. Warto pamiętać, by łączyć smaki według upodobań naszych gości, starając się nie przesadzić z ilością składników, równoważąc przy tym ich słodycz.
Jakie są Wasze pomysły na pyszne desery w pucharkach? Jak często przygotowujecie je dla swoich najbliższych? Czekamy na Wasze przepisy i inspiracje!
Idealne lody owocowe, które skutecznie gaszą pragnienie, będąc przy tym alternatywą dla kremowych, kalorycznych lodów śmietankowych. Połączenie świeżych zmiksowanych owoców i syropu sprawi, że każda kulka sorbetu będzie pełna soczystych smaków!
Malinowy, wiśniowy, ananasowy, czy sorbet z dodatkiem mango wspaniale sprawdzi się w akompaniamencie świeżo zerwanych listków mięty i płatków kokosowych.
Jeżeli przygotowujemy sorbety sami, warto poeksperymentować z odpowiednimi przyprawami. Dodatek zmielonego cynamonu, kardamonu czy anyżu wzbogaci smak lodów, zaskakując możliwościami.
Desery jogurtowe
Jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych deserów powstają na bazie jogurtu greckiego, bałkańskiego lub koziego. Wykorzystywane są zarówno naturalne, jak i owocowe wersje, które wzbogacają smak i konsystencję deseru.
Gęste, kremowe jogurty są najczęściej preferowane jako zamiennik bitej śmietany. Granola, musli, czy suszone owoce to tylko początek zdrowych i smacznych dodatków, które idealnie komponują się z tym deserem.
Warstwowo ułożone owoce, kremowy mus jogurtowy oraz chrupiące orzechy czy musli będą wspaniale prezentować się w szklanych, wysokich pucharkach. Perfekcyjnym zwieńczeniem będzie mus z owoców jagodowych, który podkreśli całość swoim kolorem oraz smakiem.
Desery z galaretką
Owocowe, kolorowe galaretki przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa! Drobno krojone w kostkę, najczęściej komponowane z tradycyjną bitą śmietaną oraz czekoladowymi lub innymi, fantazyjnymi sosami. Zatopione w płynnej galaretce miękkie owoce tężeją, świetnie prezentując się w szklanym, przezroczystym naczyniu.
Kombinacja kilku warstw w różnych kolorach sprawi,że deser zyska nie tylko na atrakcyjności, ale i smaku. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, świetnie schładzają w upalne dni!
Musy czekoladowe
Puszyste, delikatne musy, na bazie mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady są idealnym pomysłem na deser w pucharku. Białka jajka ubite na gęstą, sztywną pianę, w połączeniu z dobrej jakości czekoladą i śmietaną kremówką stworzą idealną bazę musu.
Dodatek owoców, kolorowych posypek dla dzieci lub kruszonych orzechów ożywi kolorem i wspaniale wkomponuje się w przygotowywany deser. Jeżeli chcemy oczarować gości, warto poeksperymentować z chili, które wspaniale podkreśla głębię czekolady, wprowadzając przy tym element zaskoczenia.
Pikantne smaki nie zdominują deseru, dodadzą mu natomiast nieco charakteru. W trosce o alergików oraz osoby na diecie, możemy zastąpić śmietankę kremówkę dojrzałym awokado Hass.
Jego kremowa struktura oraz maślany, nieco neutralny smak sprawia, że doskonale stopi się z czekoladą, tworząc warzywny mus. Dzieci z pewnością nie zorientują się i z pewnością poproszą o dokładkę!
Desery lodowe
Śmietankowe, z dodatkiem jogurtu, czy wytrawne, każda kulka wyśmienitych lodów powinna znaleźć się w pucharku pełnym schłodzonych pyszności. Zaczynając od prostych, nieskomplikowanych deserów dla dzieci, przenosimy się do tych bardziej wyrafinowanych, z dodatkiem alkoholu i pikantnych smaków.
Waflowe, słodkie dekoracje w kształcie misiów czy ozdobne rurki waniliowe dodają uroku każdemu pucharkowi, na którego widok każde dziecko reaguje szerokim uśmiechem. Sosy o smaku rumu czy advocatu z pewnością przypadną do gustu każdemu dorosłemu łasuchowi.
Idealnie zwieńczą deser wraz z pokruszonymi orzechami włoskimi, czy laskowymi z odrobiną bitej śmietany. Warto pamiętać, by łączyć smaki według upodobań naszych gości, starając się nie przesadzić z ilością składników, równoważąc przy tym ich słodycz.
Jakie są Wasze pomysły na pyszne desery w pucharkach? Jak często przygotowujecie je dla swoich najbliższych? Czekamy na Wasze przepisy i inspiracje!
Weronika91
SylaUla
niezły kąsek