Co takiego ma w sobie cukinia?
Cukinia jest odmianą warzyw dyniowatych, została wyselekcjonowana we Włoszech, ale obecnie bardzo popularna jest w całej Europie. Co ważne zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, dzięki czemu jest niezwykle dietetyczna, a także zawiera różne składniki odżywcze: karoten i witaminy C, PP, B. Dodatkowo zawarte w cukinii związki zasadowe mają działanie odkwaszające oraz wpływają pozytywnie na proces trawienia. Polecane są dla osób mających wrażliwy układ pokarmowy.
Jedno warzywo - wiele możliwości
Dużą zaletą cukinii jest jej wyborny smak i zaskakująca ilość sposobów podania. Można ją gotować, dusić, grillować, piec, pokroić w cienkie plastry bądź drobno posiekać i jeść na surowo w sałatce.
Na ciepło warto ją podawać roównież pokrojoną w plastry, opanierowaną lub usmażoną, ale trzeba pamiętać by smażenie nie trwało zbyt długo oraz by nie straciła swojej konsystencji.
Co ciekawe - jej kwiaty, jako jednego z niewielu warzyw są jadalne. Pysznie smakują faszerowane albo panierowane i smażone na głębokim tłuszczu oraz świetnie wyglądają jako ozdoba stołu.
W Polsce dostępny jest jeden rodzaj tego warzywa, o lekko wydłużonym kształcie i zielonym kolorze (czasem w białe cętki). Na szczęście sposobów na jej przyrządzenie jest wiele. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia, osiągająca długość 15 - 25 cm, wtedy jej skórka jest cienka i delikatna, a miąższ miękki i gąbczasty, gdyż nie wykształciły się jeszce gniazda nasienne.
Takie warzywo z łatwością można podać ze skórą, natomiast większe i starsze lepiej obrać. Jeśli nie trzeba jej obierać, to i tak powinno się usunąć z jej wnętrza pestkowy środek.
Świeża cukinia w sprzedaży dostępna jest przez cały rok, wybierając ją należy zwrócić uwagę na intensywność koloru, czy jest twarda, a skórka napięta. Żółta odmiana cukinii jest bardziej chrupiąca od zielonej. Cukinię należy przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Nie można jej zamrażać w całości, jedynie pokrojoną w plasterki.
Ponadto kwiaty cukinii jako jednego z niewielu warzyw są jadalne. Pysznie smakują faszerowane albo panierowane i smażone na głębokim tłuszczu oraz świetnie wyglądają jako ozdoba stołu.
Cukinia jest odmianą warzyw dyniowatych, została wyselekcjonowana we Włoszech, ale obecnie bardzo popularna jest w całej Europie. Co ważne zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, dzięki czemu jest niezwykle dietetyczna, a także zawiera różne składniki odżywcze: karoten i witaminy C, PP, B. Dodatkowo zawarte w cukinii związki zasadowe mają działanie odkwaszające oraz wpływają pozytywnie na proces trawienia. Polecane są dla osób mających wrażliwy układ pokarmowy.
Jedno warzywo - wiele możliwości
Dużą zaletą cukinii jest jej wyborny smak i zaskakująca ilość sposobów podania. Można ją gotować, dusić, grillować, piec, pokroić w cienkie plastry bądź drobno posiekać i jeść na surowo w sałatce.
Na ciepło warto ją podawać roównież pokrojoną w plastry, opanierowaną lub usmażoną, ale trzeba pamiętać by smażenie nie trwało zbyt długo oraz by nie straciła swojej konsystencji.
Co ciekawe - jej kwiaty, jako jednego z niewielu warzyw są jadalne. Pysznie smakują faszerowane albo panierowane i smażone na głębokim tłuszczu oraz świetnie wyglądają jako ozdoba stołu.
W Polsce dostępny jest jeden rodzaj tego warzywa, o lekko wydłużonym kształcie i zielonym kolorze (czasem w białe cętki). Na szczęście sposobów na jej przyrządzenie jest wiele. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia, osiągająca długość 15 - 25 cm, wtedy jej skórka jest cienka i delikatna, a miąższ miękki i gąbczasty, gdyż nie wykształciły się jeszce gniazda nasienne.
Takie warzywo z łatwością można podać ze skórą, natomiast większe i starsze lepiej obrać. Jeśli nie trzeba jej obierać, to i tak powinno się usunąć z jej wnętrza pestkowy środek.
Świeża cukinia w sprzedaży dostępna jest przez cały rok, wybierając ją należy zwrócić uwagę na intensywność koloru, czy jest twarda, a skórka napięta. Żółta odmiana cukinii jest bardziej chrupiąca od zielonej. Cukinię należy przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Nie można jej zamrażać w całości, jedynie pokrojoną w plasterki.
Ponadto kwiaty cukinii jako jednego z niewielu warzyw są jadalne. Pysznie smakują faszerowane albo panierowane i smażone na głębokim tłuszczu oraz świetnie wyglądają jako ozdoba stołu.
cukinia