Oto propozycje drugiego śniadania, stworzone przez dietetyka i psychologa, mgr Zuzannę Antecką
PONIEDZIAŁEK: KANAPKA PEŁNOZIARNISTA W CIEKAWYM KSZTAŁCIE
Kanapka:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- serek kanapkowy naturalny typu twarogowego
- pasterek chudej szynki
- 2 oliwki
- kawałek ogórka
- sałata
- pomidorki koktajlowe
Z jednej kromki chleba wykrój szklanką ciekawy kształt. Posmaruj chleb serkiem kanapkowym i połóż na niego plasterek szynki. Przekrojoną oliwkę możesz wykorzystać jako oczy. Na dolnej części talerza poukładaj liście sałaty. Na sałacie możesz położyć kilka pomidorków koktajlowych. Tak przygotowana kanapka na pewno spodoba się dziecku.
+ sok marchwiowo –owocowy oraz mus owocowy
WTOREK: BATONIKI BANANOWO-ORZECHOWE (przepis na 2 sztuki)
Batoniki:
- 1 duży banan
- 3 łyżki masła orzechowego
- 40 g rodzynek
- 50 g ulubionych orzechów (można wcześniej namoczyć na noc w wodzie)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku jabłkowego
Banana zmiksować z sokiem jabłkowym, miodem i masłem orzechowym. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wystudzeniu pokroić
w kształt batoników.
+ sok marchwiowo-owocowy+ marchewki
ŚRODA: QUESADILLE Z SEREM
Quesadille:
- 2 tortille pełnoziarniste
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1/3 grillowanej piersi z kurczaka (można zastąpić dobrej jakości wędliną)
- 1-2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Rozgrzać patelnię grillową. Tortillę ułożyć na talerzu. Posypać jedną łyżką sera, ułożyć wszystkie dodatki i ponownie posypać serem. Na dodatkach ułożyć drugą tortillę i całość delikatnie przełożyć na rozgrzaną patelnię. Grillować 3 minuty z każdej strony. Odłożyć do ostygnięcia i pokroić w trójkąty. Można podawać ze zmiksowanym awokado.
+ sok marchwiowo-owocowy + 3 śliwki
CZWARTEK: KAKAOWY TWAROŻEK Z GRUSZKĄ
Twarożek z gruszką:
- 150 g twarożku chudego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 gruszka
- 2 orzechy włoskie
Twarożek zmiksować z jogurtem, kakao i miodem. Gruszkę pokroić w kosteczkę, orzechy posiekać i wymieszać z twarożkiem.
+ 2 wafle ryżowe + pomidorki koktajlowe + sok marchwiowo-owocowy
PIĄTEK: PLACUSZKI Z CUKINII I ŁOSOSIA
Placuszki:
- 3 łyżki mąki
- 2 nieduże jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- sól, pieprz
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody. Do odciśniętej cukinii dodać szczypiorek, jajka, mąkę
i pokrojonego w drobną kostkę łososia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (lub bez jeśli dysponujemy dobrą patelnią) do zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
+ serek wiejski + sok owocowy oraz mus owocowy
Wiele innych ciekawych propozycji na drugie śniadanie znajduje się na stronie akcji, realizowanej przez markę Kubuś „Po pierwsze drugie śniadanie"
Dietetyk i psycholog, mgr Zuzanna Antecka
Informacja prasowa