Lukier wcale nie musi być biały. Zamiast wody do lukru możesz użyć soku z malin lub porzeczek (lukier będzie czerwony) albo soku ze szpinaku lun jarmużu (kolor zielony), Jeśli natomiast do białego lukru dodasz odrobinę szafranu uzyskasz piękną żółtą barwę.
Gość
Jeżeli chcesz mieć kolor czerwony to możesz skorzystać z czerwonego soku w kartonie (np. w takim sklepie z biedronką w logo jest sok 2-litrowy wieloowocowy), czy też soku z buraków jak ktoś wspomiał, albo kompotu z tuskawek lub wiśni.
Jeżeli chcesz kolor pomarańczowy to dodaj soku pomarańczowego (wystarczy kartonik 0,2 - 0,3l). Jeśli chcesz uzyskać zielony to ja polecam kiwi, albo wywar z zaparzonej świerzej mięty. Do brązowego można dodać kakao lub kawy zborzowej. Czarny zrobisz rozpuszczając trochę węglą (np. takiego w tabletkach na te niezbyt przyjemne sprawy). Najgorzej będzie z niebieskim. Najlepiej skorzystać z borówek, chociaż boje się, że może wyjść fioletowe.
Gość
A ten "kartonik" to na ile, na dwa kilogramy cukru pudru? Sok mało, że z kartonu, to jeszcze z biedronki... fuj.
Bahus
wio
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
mamaugotowana
kubanka
Anielica użyłam przedwczoraj do lukru Bolsa ale tylko do wersji dla dorosłych ;) Dla dzieciaków trudno było mi coś wymyślić więc darowałam sobie niebieski kolor. Kupię niedługo barwniki a póki co robiłam żółty z brzoskwiniowej paoli, różowy z żurawinowej a czerwony z wiśniowej. Tylko trzeba pamiętac, że lukier jest bardzo słodki więc wszystko z umiarem :)
Blendi