Szparagi chmielowe to nic innego jak młode pędy tej rośliny, zbierane wczesną wiosną. Ich smak podobny jest do zielonego groszku, choć te nieco starsze mogą mieć już wyczuwalną goryczkę. Ze szparagami łączy je nie tylko nazwa, lecz również sposób przygotowania. My proponujemy usmażyć je i podać razem z jajkiem i łososiem. Całość dopełni aromatyczny sos holenderski.
Szparagi chmielowe z jajkiem i boczkiem
1. Przygotuj:
3. Usmażone jajka wyłóż na szparagi chmielowe, na wierzchu połóż kawałki łososia.
4. Pora na sos:
Fotolia
Co zrobić z pędów chmielu?
Szparagi chmielowe smażone z jajkiem to nie jedyny sposób na ich przygotowanie. Pędy można także gotować, dusić czy robić z nich przetwory. Dzięki temu, że są proste w obsłudze, można nimi bez problemu wzbogacić każde danie.
Na początek warto pokusić się o zupę krem. Możesz ją przygotować z samych pędów chmielu, co może dość mocno odbić się na kieszeni, lub wymieszać je ze szparagami lub innymi warzywami. Korzystając z młodych pędów, zyskasz bardzo delikatną, wręcz aksamitną zupę. W przypadku korzystania ze starszych pędów, całość zyska wyrazistości i goryczy, którą warto przełamać odrobiną soku z cytryny.
A co powiesz na to, by wypróbować curry lub sałatkę z dodatkiem pędów? Obie potrawy są łatwe w przyrządzaniu. Do curry wystarczy dodać surowe, pokrojone szparagi chmielowe a w przypadku sałatek można się pokusić o ich blanszowanie lub podsmażenie. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z papryką i świeżą sałatą.
Najciekawszą opcją są oczywiście przetwory – pędy chmielu można marynować w occie, dodać do pikli lub przygotować z nich nalewkę. Szczególnie ta ostatnia propozycja może kusić. W końcu uzyskujemy domowy alkohol podobny w smaku do piwa, lecz od niego mocniejszy i słodszy.
Fotolia
Skąd się wzięły szparagi chmielowe?
Nie ulega wątpliwości, że młode pędy chmielu nie są zbyt popularne w naszej kuchni. Głównym powodem jest ich cena, która waha się od kilkudziesięciu do paru tysięcy euro za kilogram. Z drugiej strony obawiamy się czegoś, czego nie znamy. Skąd wzięły się pędy chmielu na naszych talerzach?
Okazuje się, że to nie jest żadna nowość kulinarna. Szparagami chmielowymi zajadano się już w starożytności, gdzie stanowiły jeden z podstawowych składników rozmaitych dań. Przez wieki ich popularność to rosła, to malała. Również na terenach Polski i innych krajów słowiańskich były one dość powszechne. Jadło się je z dodatkiem octu i oliwy i stanowiły znak, że wkrótce nadejdą w pełni wiosenne dni.
Współcześnie są one najchętniej jadane w Belgii i Francji, gdzie stanowią prawdziwy rarytas. Dzięki temu, iż ich smak jest podobny do szparagów, młode pędy są wykorzystywane jako ich zamiennik. Te dwa kraje stanowią prawdziwą ojczyznę tego składnika – przygotowują go na każdy możliwy sposób, dodając do praktycznie każdego dania.
Co sądzicie o wykorzystaniu pędów chmielu? Znacie ten składnik czy jest to dla Was całkowita nowość? Może dodajecie go do jakiś ciekawych potraw w swojej kuchni? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!
Szparagi chmielowe z jajkiem i boczkiem
1. Przygotuj:
- 1 garść młodych pędów chmielu;
- 4-5 plasterków wędzonego łososia;
- 2 średniej wielkości jajka;
- 2 żółtka;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 0,5 kostki masła;
- Sól i biały pieprz do smaku.
3. Usmażone jajka wyłóż na szparagi chmielowe, na wierzchu połóż kawałki łososia.
4. Pora na sos:
- W rondlu rozpuść masło.
- Do miski wlej żółtka i sok z cytryny, całość postaw na garnku z gotującą się wodą i ubij na puszystą pianę.
- Pod koniec ubijania dodaj ciepłe masło oraz przyprawy.
Fotolia
Co zrobić z pędów chmielu?
Szparagi chmielowe smażone z jajkiem to nie jedyny sposób na ich przygotowanie. Pędy można także gotować, dusić czy robić z nich przetwory. Dzięki temu, że są proste w obsłudze, można nimi bez problemu wzbogacić każde danie.
Na początek warto pokusić się o zupę krem. Możesz ją przygotować z samych pędów chmielu, co może dość mocno odbić się na kieszeni, lub wymieszać je ze szparagami lub innymi warzywami. Korzystając z młodych pędów, zyskasz bardzo delikatną, wręcz aksamitną zupę. W przypadku korzystania ze starszych pędów, całość zyska wyrazistości i goryczy, którą warto przełamać odrobiną soku z cytryny.
A co powiesz na to, by wypróbować curry lub sałatkę z dodatkiem pędów? Obie potrawy są łatwe w przyrządzaniu. Do curry wystarczy dodać surowe, pokrojone szparagi chmielowe a w przypadku sałatek można się pokusić o ich blanszowanie lub podsmażenie. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z papryką i świeżą sałatą.
Najciekawszą opcją są oczywiście przetwory – pędy chmielu można marynować w occie, dodać do pikli lub przygotować z nich nalewkę. Szczególnie ta ostatnia propozycja może kusić. W końcu uzyskujemy domowy alkohol podobny w smaku do piwa, lecz od niego mocniejszy i słodszy.
Fotolia
Skąd się wzięły szparagi chmielowe?
Nie ulega wątpliwości, że młode pędy chmielu nie są zbyt popularne w naszej kuchni. Głównym powodem jest ich cena, która waha się od kilkudziesięciu do paru tysięcy euro za kilogram. Z drugiej strony obawiamy się czegoś, czego nie znamy. Skąd wzięły się pędy chmielu na naszych talerzach?
Okazuje się, że to nie jest żadna nowość kulinarna. Szparagami chmielowymi zajadano się już w starożytności, gdzie stanowiły jeden z podstawowych składników rozmaitych dań. Przez wieki ich popularność to rosła, to malała. Również na terenach Polski i innych krajów słowiańskich były one dość powszechne. Jadło się je z dodatkiem octu i oliwy i stanowiły znak, że wkrótce nadejdą w pełni wiosenne dni.
Współcześnie są one najchętniej jadane w Belgii i Francji, gdzie stanowią prawdziwy rarytas. Dzięki temu, iż ich smak jest podobny do szparagów, młode pędy są wykorzystywane jako ich zamiennik. Te dwa kraje stanowią prawdziwą ojczyznę tego składnika – przygotowują go na każdy możliwy sposób, dodając do praktycznie każdego dania.
Co sądzicie o wykorzystaniu pędów chmielu? Znacie ten składnik czy jest to dla Was całkowita nowość? Może dodajecie go do jakiś ciekawych potraw w swojej kuchni? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!
SylaUla