
Zapiekanki ziemniaczane to typowe dania z resztek, a więc przygotowywane z tego, co akurat zostało w lodówce i spiżarni. Dzisiaj proponujemy przepis na zapiekankę z ziemniaków, tym razem jednak użyjemy młodych odmian.
Zobacz, o czym musisz pamiętać przed przygotowaniem tej zapiekanki z ziemniaków i dlaczego to proste danie nie zawsze się udaje.
Zobacz też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Opis przygotowania:
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na oleju. Młode ziemniaki pozbaw cienkiej skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż ziemniaki, cebulę, paprykę i brokuła. Posyp częścią startego sera. Mleko i śmietanę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, zalej warzywa, ułóż resztę sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 75 minut. Formę odkryj dopiero na 15 minut przed końcem pieczenia.
Zobacz, o czym musisz pamiętać przed przygotowaniem tej zapiekanki z ziemniaków i dlaczego to proste danie nie zawsze się udaje.
Zapiekanka z ziemniaków - o czym pamiętać?
- nie musisz gotować ziemniaków wcześniej!
- użyj formy teflonowej
- nie przesadź z ilością składników
- wybierz odpowiedni ser
- przykryj zapiekankę na początku pieczenia
Zobacz też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków i brokuła
Składniki:- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 papryka
- 350 ml mleka
- 150 ml śmietany 30%
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na oleju. Młode ziemniaki pozbaw cienkiej skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż ziemniaki, cebulę, paprykę i brokuła. Posyp częścią startego sera. Mleko i śmietanę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, zalej warzywa, ułóż resztę sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 75 minut. Formę odkryj dopiero na 15 minut przed końcem pieczenia.