Jak zrobić zapiekankę z młodych ziemniaków?

Czy wiesz, że z młodych ziemniaków możesz zrobić pyszną zapiekankę? Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach! Wypróbuj nasz przepis na wegetariańską zapiekankę z ziemniakami i brokułem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić zapiekankę z młodych ziemniaków?
fot. Adobe
Zapiekanki ziemniaczane to typowe dania z resztek, a więc przygotowywane z tego, co akurat zostało w lodówce i spiżarni. Dzisiaj proponujemy przepis na zapiekankę z ziemniaków, tym razem jednak użyjemy młodych odmian.

Zobacz, o czym musisz pamiętać przed przygotowaniem tej zapiekanki z ziemniaków i dlaczego to proste danie nie zawsze się udaje.

Zapiekanka z ziemniaków - o czym pamiętać?

  • nie musisz gotować ziemniaków wcześniej!
Jeśli całe ziemniaki przykryjesz sosem beszamelowym lub odpowiednio cienko je pokroisz, nie ma potrzeby, by wcześniej je gotować
  • użyj formy teflonowej
Zapiekanki mają to do siebie, że przywierają do brzegów naczynia. Sprzyja temu długie pieczenie oraz użycie takich składników jak ser, śmietanka czy mleko. Aby temu zapobiec, piecz zapiekankę w formie teflonowej lub wyłóż naczynie pergaminem
  • nie przesadź z ilością składników
Zapiekanka składająca się z kilku(nastu!) rodzajów warzyw smakuje właściwie nie wiadomo jak - na pewno nie odnajdziemy w niej smaku ziemniaków, które przecież są podstawą dania. Ogranicz się do 3 - 4 składników, te wraz z dodatkami z pewnością stworzą ciekawą potrawę
  • wybierz odpowiedni ser
odpowiedni, czyli wystarczająco wyrazisty w smaku. Polecamy parmezan, goudę, cheddar lub mozzarellę
  • przykryj zapiekankę na początku pieczenia
Zapiekanka z ziemniakami, makaronowa, mięsna - wszystkie lubią się przypalać. Aby tego uniknąć, odkryj formę dopiero na koniec pieczenia, aby pozwolić na ładne zarumienienie się wierzchu. Możesz też przykryć zapiekankę grubszą warstwą sera lub ciastem francuskim.

Zobacz też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 350 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka tartego sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na oleju. Młode ziemniaki pozbaw cienkiej skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż ziemniaki, cebulę, paprykę i brokuła. Posyp częścią startego sera. Mleko i śmietanę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, zalej warzywa, ułóż resztę sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 75 minut. Formę odkryj dopiero na 15 minut przed końcem pieczenia.