Pora na papierówki!

  • 1

Pamiętacie wakacje na wsi? Jeśli tak, z pewnością nie zapomnieliście także smaku kwaskowych i chrupiących papierówek! W artykule dowiecie się wielu ciekawostek na ich temat, a także znajdziecie inspirujące przepisy z ich udziałem. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pora na papierówki!
fot. Fotolia
Wakacyjny przysmak

Papierówka nazywana także Oliwką Inflancką to dawna, przedwojenna odmiana jabłoni, którą możemy spotkać we wszystkich krajach nadbałtyckich. Chociaż wcale nie tak łatwo dostać ją w sklepie, wiele osób ceni ją za charakterystyczny, soczysty i wyjątkowy smak.

Nikogo więc nie dziwi, że gatunek ten do dziś jest najpopularniejszą odmianą jabłek deserowych. Wielbiciele papierówki są jej wierni od momentu, kiedy w czasie wakacyjnego pobytu u cioci lub babci mieli okazję zajadać się nimi każdego dnia!

Papierówka jest owocem, który wcześnie kwitnie i równie wcześnie owocuje (dojrzałe sztuki znajdziemy pod drzewem już w lipcu). Jabłka te są żółte, żółtozielone, o białym i lekko kwaskowatym miąższu. Sprawdzą się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji zimowych przetworów.

Jabłko zdrowia Ci doda!

Jabłko odniosło bardzo ważną rolę w światowej kulturze. Wystarczy przypomnieć sobie "rajską jabłoń" lub mitologiczne "złote jabłko dla najpiękniejszej". Zawsze było symbolem miłości i płodności, a drewno z jabłoni wykorzystywane było wówczas w stolarce.

Wspomniane jabłka są nie tylko pyszne, ale również zdrowe, a ich właściwości nie można przecenić!  Wiąże się z nimi kilka „zdrowotnych” porad z których najbardziej znane to: „rano dla urody, wieczorem dla zdrowia” a także używane przez anglików: „an apple a day keeps the doctor away", czyli: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.

Papierówki są doskonałym sposobem na uzupełnienie witaminy: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego, antyoksydantów i minerałów. Łatwostrawne papierówki będą niezastąpione w kuracjach odchudzających - doceniają to szczególnie kobiety, które dbają o linię.

Jabłka te doskonale sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Soczyste papierówki neutralizują także toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają odpowiednie trawienie.

Do czego wykorzystać papierówki?
 
Chrupiące i jędrne papierówki można jadać na surowo, ale również poddawać je różnego rodzaju obróbkom. Jabłka te śmiało możemy kroić, siekać, mielić, gotować, piec, prażyć, dusić i suszyć.

Z ich udziałem powstaną fantastycznego rodzaju napoje: soki, kompoty lub nawet alkohol (cydr, winiaki) i nieocenione ciasta, ciasteczka, galaretki, sałatki owocowe, musy.

W daniach mięsnych wykorzystuje się je np. do pieczonej kaczki bądź wyrazistej wątróbki drobiowej. Oliwka Inflancka sprawdzi się także przy produkcji octu, a pektyny z jabłek użyć można jako substancji żelującej przy przygotowywaniu innego rodzaju potraw.
 
Oto nasz sprawdzony przepis na smakołyk z papierówkami według iziona:
 
Kruche ciasto z jabłkami

Ciasto:
3/4 kostki margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jaja
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 kg papierówek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 migdały w płatkach
cukier puder

Bułeczki papierówczanki

Sposób przyrządzenia:

Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.

Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek.

Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów. Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Koniecznie skosztujcie także…

Papierówki, dzięki swojej strukturze nadają się do przygotowania wielu przysmaków. Jeśli macie je w nadmiarze, musicie spróbować jak smakuje aromatyczna, złocista galaretka z papierówek udostępniona przez Bernadetta! Przygotowana w taki sposób, będzie fantastycznym dodatkiem do naleśników czy racuchów.

Aromatyczna, złocista galaretka z papierówek

Świetną wakacyjną przekąską będą także bułeczki papierówczanki podane przez pyza. Esencjonalne, cytrynowe nadzienie obsypane chrupiącą kruszonką sprawi, że deser ten stanie się hitem sezonu, a kolejki po recepturę na to cudo nie będą miały końca!

Wśród naszych przepisów znajdziecie też ciekawy w smaku dżem rumowo- waniliowy z papierówek autorstwa mewka, która swój smakołyk wzbogaciła dodatkowo o nektarynki i podkreślający smak dżemu sok z cytryny.

Zainteresowały Was nowinki na temat papierówek? Zapraszamy do korzystania z naszych sprawdzonych przepisów na sezonowe owoce!

Dowiedz się, dlaczego papierówkę można nazwać jabłkiem uniwersalnym >>>