Mięso i wędliny
Zanim się po nie wybierzesz, musisz wiedzieć, co i ile będziesz piec i gotować.
Ser na sernik
Tłusty jest lepszy do ciasta. Chudy zawiera mniej kalorii, ale miewa grudki, które nawet po trzykrotnym zmieleniu nie znikają.
Przepisy na sernik
Sprawdź jak smakuje oryginalny sernik adwokatowy oraz wykwintny sernik wiedeński z brzoskwiniami
Choinka
Sztuczna nie jest aż tak ekologiczna jak się wydaje, to przecież plastik! Kupcie żywe niewielkie drzewko. Może w doniczce?
Ryby
Może zamiast żywego karpia, kup tym razem filety? Przetrzymywanie ryb w sklepowych zbiornikach jest niehumanitarne. Kup też grube i twarde filety śledziowe.
Sianko pod obrus
Poproś dzieci, aby przyniosły ją z kościoła lub kupiły na pobliskim bazarze.
Czyszczenie armatury i ceramiki łazienkowej
Armaturę przetrzyj octem. Jeśli osad kamienia nie schodzi, owiń ją szmatką nasączoną octem i pozostaw na noc. Ceramikę natomiast wyszoruj mleczkiem typu Cif.
Trzepanie dywanu
To tradycyjnie męska praca. Jeśli to możliwe, zostawcie dywan na kilka godzin na trzepaku, niech się wywietrzy.
Ostatnie odkurzanie
Ściereczką z mikrofibry, która nie rozpyla kurzu, przetrzyj meble, sprzęt RTV i bibeloty. Meble drewniane zaimpregnuj mleczkiem z woskiem – chroni przed plamami.
Mycie podłogi
W pokojach zrób to kilka dni przed świętami, ale w kuchni, niestety, w Wigilię. Drewnianą przetrzyj lekko wilgotnym mopem, nabłyszcz.
Ozdabianie okien
Do karniszy przymocuj bombki lub gwiazdki na długich tasiemkach możesz też powiesić światełka.
Czas na stroik
Najmniejszy kosztuje minimum 20 zł, a zatem, warto samemu go zrobić. Zajmie ci to nie więcej jak pięć minut. Wystarczy ułożyć w niskiej doniczce lub na małej tacy kilka gałązek z iglaka, wstawić między nie świecę i ozdobić kompozycję kilkoma bombkami.
Dekorowanie domu
Zostaw to na wigilijny poranek, jak to niegdyś bywało. Nie ma sensu przyspieszać świąt. Pozwól dzieciom ubrać choinkę, nakryć do stołu, ustawić na nim stroik i talerzyk z opłatkiem.
Upiecz kruche pierniczki na stół i choinkę – z miodem i przyprawą do piernika.
Wytnij foremkami ciasteczka. Te do zjedzenia przechowuj w szczelnie zamykanym, metalowym pojemniku.
Nastaw bigos
Najlepiej smakuje, jeśli przez 3–4 dni krótko się go podgrzewa, po czym studzi. Bigos powinien się składać w równych proporcjach z kapusty słodkiej i kiszonej, a także zawierać różne mięsiwa, śliwki i grzyby suszone, pokrojone jabłka i sporo korzennych przypraw.
Cztery dni przed Wigilią upiecz nastawiony wcześniej piernik staropolski. Na święta będzie niezrównany.
Śledzie z beczki bywają bardzo słone, wymagają więc długiego moczenia. Najlepiej zalej je wodą 4 dni przed Gwiazdką. Zmieniając wodę, sprawdzaj ich smak. Być może będą musiały się moczyć 2 dni.
Dzień przed Wigilią będzie najbardziej pracowity
Upiecz ciasta i przygotuj dania rybne. Ugotuj kompot z suszu i wystaw go w chłodne miejsce. Ugotuj warzywa na sałatkę jarzynową, upiecz buraki na ćwikłę i do sałatki. Zrób też kutię ew. inne desery z makiem. Wieczorem ugotuj barszcz. Nie zapomnij doprawić go domowym zakwasem!
W Wigilię wystarczy, że dokończysz sałatki, zrobisz śledzie w śmietanie i tatar z łososia, usmażysz ryby – i podgrzejesz przygotowane wcześniej dania.
Źródło: Pani domu