Przygotuj z nami kurki w śmietanowym sosie!

Kurki w śmietanowym sosie, aksamitne w smaku, doskonały dodatek do mięsa, makaronu, ryżu lub ziemniaków. Oto klasyczny przepis na kurki w śmietanie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przygotuj z nami kurki w śmietanowym sosie!
fot. Adobe stock

Jak przygotować kurki do duszenia?

Drobnych kurek nie trzeba kroić, za to większe - tak. Dzięki temu kurki w śmietanie będą tak samo sprężyste, a jednocześnie dobrze uduszone. Po przyniesieniu kurek z lasu warto je oczyścić z piasku, ziemi i drobnych gałązek, a następnie opłukać na sicie. Kurki to delikatne grzyby, dlatego trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. 

Kurki kupione w sklepie także należy opłukać przed użyciem. Pamiętaj, by robić to dopiero przed przyrządzeniem, inaczej szybko się zepsują.

Kupiłaś za dużo grzybów? Kurki możesz zamrozić!

Prosty przepis na kurki duszone w śmietanie

Przygotuj:

  • 500 g świeżych kurek,
  • 1 małą cebulę,
  • 50 g masła,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól.

Kurki w śmietanie krok po kroku

  1. Kurki oczyść, opłucz wodą, a następnie osusz.
  2. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby. Smaż, aż woda z kurek wyparuje.
  3. Świeży koperek posiekaj drobno, a następnie dorzuć go na patelnię, dopraw pieprzem i solą.
  4. Dodaj śmietanę, wymieszaj i przykryj patelnię. Duś przez 4 - 6 minut, aż sos kurkowy zgęstnieje.

Wypróbuj też kurki w śmietanie z rzeżuchą.

Typowe błędy podczas smażenia kurek:

  • zbyt długie smażenie: grzyby rozpadają się, wyglądają nieapetycznie,
  • zbyt wczesne dodanie śmietany: dodaj ją dopiero po podsmażeniu,
  • bogate mieszanki przypraw: grzyby w śmietanie wymagają wyłącznie odrobiny soli, pieprzu i ew. czegoś zielonego.