Jak przygotować kurki do duszenia?
Drobnych kurek nie trzeba kroić, za to większe - tak. Dzięki temu kurki w śmietanie będą tak samo sprężyste, a jednocześnie dobrze uduszone. Po przyniesieniu kurek z lasu warto je oczyścić z piasku, ziemi i drobnych gałązek, a następnie opłukać na sicie. Kurki to delikatne grzyby, dlatego trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie.
Kurki kupione w sklepie także należy opłukać przed użyciem. Pamiętaj, by robić to dopiero przed przyrządzeniem, inaczej szybko się zepsują.
Kupiłaś za dużo grzybów? Kurki możesz zamrozić!
Prosty przepis na kurki duszone w śmietanie
Przygotuj:
- 500 g świeżych kurek,
- 1 małą cebulę,
- 50 g masła,
- 100 ml gęstej śmietany,
- pół pęczka świeżego koperku,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- sól.
Kurki w śmietanie krok po kroku
- Kurki oczyść, opłucz wodą, a następnie osusz.
- Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby. Smaż, aż woda z kurek wyparuje.
- Świeży koperek posiekaj drobno, a następnie dorzuć go na patelnię, dopraw pieprzem i solą.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj i przykryj patelnię. Duś przez 4 - 6 minut, aż sos kurkowy zgęstnieje.
Wypróbuj też kurki w śmietanie z rzeżuchą.
Typowe błędy podczas smażenia kurek:
- zbyt długie smażenie: grzyby rozpadają się, wyglądają nieapetycznie,
- zbyt wczesne dodanie śmietany: dodaj ją dopiero po podsmażeniu,
- bogate mieszanki przypraw: grzyby w śmietanie wymagają wyłącznie odrobiny soli, pieprzu i ew. czegoś zielonego.