Kurki to grzyby z rodziny pieprznikowatych, jedne z bardziej szlachetnych w Polsce. W smaku są delikatne, lekko orzechowe, dzięki temu tak chętnie je przyrządzamy. Wspaniale smakują podsmażone.
Jak długo smażyć kurki?
- Kurki smażymy około 10 – 15 minut, na dobrze rozgrzanej patelni. Zapobiegnie to puszczeniu przez nie soków i pozwoli pięknie je przyrumienić.
- Kurki smażymy przeważnie na maśle lub maśle połączonym z olejem.
- Pod koniec przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Jednorazowo nie wrzucamy na patelnie zbyt dużej ilości grzybów, by nie obniżyć temperatury.
- Nie solimy grzybów na początku, ponieważ wydzielany pod tego wpływem sok spowoduje duszenie grzybów, a nie smażenie.
- Nie moczymy ich długo w wodzie, wystarczy wyczyścić je delikatnie z piachu i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
Z czym najlepiej smakują smażone kurki?
- Kurki możemy podsmażyć z cebulką, czy czosnkiem.
- Na koniec smażenia dobrze dodać do nich natkę pietruszki, szczypior lub koperek.
- Świetnym pomysłem jest dodanie na patelnię pod koniec smażenia kilku rozmąconych jajek, które podgrzewamy mieszając do momentu lekkiego ścięcia.
- Kurki dobrze smakują też zaciągnięte 30% śmietaną.
- Dobrym pomysłem też będzie dolanie pod koniec smażenia na patelnie odrobiny białego wina, porto, czy sherry.