Rosół w wielu polskich domach to obowiązkowe danie na niedzielny obiad. Wywar z długo gotowanego mięsa i warzyw doskonale podnosi odporność i rozgrzewa. To świetne danie po imprezowej nocy lub w czasie infekcji. Co jednak zrobić z resztkami mięsa i warzyw po gotowaniu rosołu?
Oto potrzebne składniki do przygotowania pasztetu z mięsa z rosołu i warzyw:
Składniki:
Wykonanie:
fot. Adobe Stock
Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw doskonale komponuje się z suszonymi lub świeżymi pomidorami. Przed włożeniem do piekarnika połóż na jego wierzchu pokrojone w plasterki pomidora, świeże lub suszone oregano i oprósz solidną szczyptą gruboziarnistej soli.
Ułóż na pasztecie z mięsa z rosołu i warzyw krążki czerwonej cebuli, które nadadzą pikantnego smaku. Aromatycznym składnikiem będą również suszone pomidory posypane czarnuszką – ten duet jest pełen smaku i z pewnością będzie wyrazistym dodatkiem do delikatnego mięsa i warzyw.
Plastry jabłka lub gruszki ze świeżym tymiankiem ułożone na wierzchu pasztetu, to propozycja pełna słodyczy. Jeśli nie lubisz wyrazistych, ostrych smaków, ta propozycja będzie idealna.
Do środka pasztetu możesz dodać także siekane orzechy, świeżą żurawinę lub oliwki. Warto eksperymentować, taka pieczeń z pewnością nabierze charakteru, a mięso i warzywa z rosołu będą smakowicie wykorzystane.
fot. Archiwum prywatne
Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw – przepis podstawowy
Wiele osób nie przepada za jedzeniem mięsa i warzyw z rosołu. Długo gotowane tracą swój wyrazisty smak, oddając do co najlepsze do wywaru. Jednak zamiast wyrzucać cenne składniki, warto przyrządzić z nich pyszny pasztet z mięsa z rosołu i warzyw. Odpowiednio doprawiony z ulubionymi dodatkami, będzie wyśmienicie komponował się z kanapkami, jedzony na ciepło i zimno.Oto potrzebne składniki do przygotowania pasztetu z mięsa z rosołu i warzyw:
Składniki:
- 1 kg mięsa i warzyw z rosołu,
- 4 małe jajka lub 3 duże,
- 5 łyżek bułki tartej,
- pęczek natki pietruszki,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi, suszona lub świeża czubryca, płatki chilli, lubczyk.
Wykonanie:
- Mięso oddziel od kości i zmiel wraz z warzywami maszynką do mięsa lub blenderem.
- Dodaj jajka i bułkę tartą oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeśli masa na pasztet z mięsa z rosołu i warzyw będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę bulionu, a jeśli zbyt rzadka dosyp bułkę tartą.
- Gotową masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki, polej wierz oliwą i piecz 90 minut w 180°C.
fot. Adobe Stock
Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw – co warto dodać?
Aby wzmocnić smak i aromat pasztetu z mięsa z rosołu i warzyw warto dodać do niego ulubione składniki. Tutaj możesz dać się ponieść kulinarnym fantazjom i smakom.Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw doskonale komponuje się z suszonymi lub świeżymi pomidorami. Przed włożeniem do piekarnika połóż na jego wierzchu pokrojone w plasterki pomidora, świeże lub suszone oregano i oprósz solidną szczyptą gruboziarnistej soli.
Ułóż na pasztecie z mięsa z rosołu i warzyw krążki czerwonej cebuli, które nadadzą pikantnego smaku. Aromatycznym składnikiem będą również suszone pomidory posypane czarnuszką – ten duet jest pełen smaku i z pewnością będzie wyrazistym dodatkiem do delikatnego mięsa i warzyw.
Plastry jabłka lub gruszki ze świeżym tymiankiem ułożone na wierzchu pasztetu, to propozycja pełna słodyczy. Jeśli nie lubisz wyrazistych, ostrych smaków, ta propozycja będzie idealna.
Do środka pasztetu możesz dodać także siekane orzechy, świeżą żurawinę lub oliwki. Warto eksperymentować, taka pieczeń z pewnością nabierze charakteru, a mięso i warzywa z rosołu będą smakowicie wykorzystane.
fot. Archiwum prywatne