Piernik to obowiązkowy wypiek na świątecznym stole. W klasycznej wersji przekładany jest powidłami lub dżemem. Jaką masę użyć do przełożenia piernika, aby nadać mu niepowtarzalny smak?
Składniki:
Składniki:
Składniki:
fot. Adobe Stock
Nie masz zaufania do sklepowych wyrobów? Zobacz jak zrobić chałwę prostym, domowym sposobem.
Piernik przełożony kremem do karpatki
Do przełożenia piernika wykorzystaj delikatny krem budyniowy, używany zazwyczaj do karpatki. Pamiętaj, aby masło wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- ¼ szklanki białego cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 szklanki mleka.
- Opakowania budyniu rozprowadź w szklance mleka. Drugą szklankę mleka wlej do garnka i zagotuj.
- Mleko z budyniem wlej do garnka. Mieszaj masę szybkimi ruchami, aby nie powstały grudki.
- Gotuj budyń przez 2 minuty, następnie zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Masło ubij mikserem, aż stanie się napowietrzone. Dodawaj wystudzony budyń małymi porcjami i mieszaj razem z masłem do powstania puszystej, jasnej masy.
- Przekrój piernik wzdłuż i posmaruj delikatnie kremem do karpatki.
Krem z grysiku do przełożenia piernika
Grysik to nic innego jak kasza manna. Możesz podczas gotowania dodać do niej cynamon lub kakao. Dodatek tych składników nada masie do przełożenia piernika świątecznego aromatu.Składniki:
- 5 łyżek kaszy manny,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 2 łyżeczki cukru.
- Szklankę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę i wymieszaj, następnie dodawaj stopniowo do gotującego się mleka.
- Grysik z mlekiem mieszaj energicznie i gotuj przez 2 minuty. W tym momencie dodaj odrobinę cynamonu lub kakao.
- Kaszę mannę zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną masą grysikową przełóż piernik.
Piernik przełożony masą chałwową
Chałwa nada masie do przełożenia piernika wyjątkowy smak. Masę chałwową możesz dodatkowo przełożyć dżemem wiśniowym – kwaskowość dżemu zrównoważy słodki smak chałwy.Składniki:
- 1 l mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 300 g chałwy.
- Żółtka wymieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj mąkę i cukier – mieszaj do połączenia składników.
- W garnku zagotuj połowę porcji mleka. Do gotującego mleka dodaj masę z żółtkami i energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy.
- Masę odstaw do wystygnięcia, a w międzyczasie utrzyj kostkę masła.
- Chałwę pokrusz na małe kawałki i dodawaj porcjami do utartego na jasną, puszystą masę masła.
- Do masła i chałwy dodaj masę budyniową. Mieszaj wszystko do połączenia składników.
- Powstałym kremem chałwowym przełóż świąteczny piernik.
fot. Adobe Stock