Blok czekoladowy – smak dzieciństwa
Deser czekoladowy był rarytasem w latach PRL-u, składał się bowiem z niewielu, łatwo dostępnych w tamtych czasach składników. Ze względu na zawartość kakao zamiast prawdziwej czekolady, nazywany był „czekoladą kryzysową”.Obecnie blok czekoladowy można urozmaicać wieloma składnikami, dodając do klasycznego przepisu bakalie, suszoną żurawinę, kruche ciasteczka, czy wiórki kokosowe.
Przepis na blok czekoladowy z herbatnikami
Składniki:- 250 g masła,
- ½ szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1 opakowanie ulubionych herbatników.
Wykonanie:
- Mleko, masło, kakao oraz cukier włóż do rondelka i mieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników.
- Gdy masa będzie jednolita, wyłącz palnik i pozostaw do wystudzenia.
- Gdy kakaowa masa ostygnie wsyp do niej pokruszone niedbale herbatniki.
- Przełóż masę do keksówki i umieść w lodówce na kilka godzin.
- Po zastygnięciu masy, wyjmij blok czekoladowy z lodówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Wypróbuj także inne wersje bloku czekoladowego, które urozmaicone różnymi dodatkami, stanowią pyszną alternatywę dla klasycznego przepisu. Sprawdź przepis na karmelowy blok czekoladowy lub blok czekoladowo-kawowy.