Do przygotowania piernika z pomidorów nie potrzebujesz wprawy w pieczeniu – to ciasto zrobi każdy. Zasmakuje ono nawet tym, którzy za wypiekiem nie przepadają, bo jest dla nich zbyt twardy i suchy. Ten piernik pomidorowy jest aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej i niezwykle wilgotny, dzięki pomidorom.
Jeśli uważasz, że święta bez piernika nie istnieją, a nie masz czasu na tradycyjny piernik staropolski dojrzewający, którego przygotowanie jest długotrwałym procesem, piernik pomidorowy to rozwiązanie dla ciebie! Robi się go szybko, a jedyny sprzęt niezbędny do przygotowania ciasta to blender, który jest na wyposażeniu niemal każdego domu.
Ciasto możesz przełożyć powidłami lub dżemem, a także zrobić z polewą czekoladową i obsypać piernik pomidorowy orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Ten dodatek sprawi, że wypiek świąteczny będzie chrupiący i wykwintny.
Składniki:
Składniki na polewę czekoladową:
fot. Adobe Stock
Jeśli uważasz, że święta bez piernika nie istnieją, a nie masz czasu na tradycyjny piernik staropolski dojrzewający, którego przygotowanie jest długotrwałym procesem, piernik pomidorowy to rozwiązanie dla ciebie! Robi się go szybko, a jedyny sprzęt niezbędny do przygotowania ciasta to blender, który jest na wyposażeniu niemal każdego domu.
Piernik pomidorowy – jak go zrobić?
Obawiasz się, że smak pomidorów będzie wyczuwalny? Nic bardziej mylnego! Kiedy powiesz gościom i rodzinie, że to piernik z pomidorów zobaczysz zdumienie na twarzy każdego.Ciasto możesz przełożyć powidłami lub dżemem, a także zrobić z polewą czekoladową i obsypać piernik pomidorowy orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Ten dodatek sprawi, że wypiek świąteczny będzie chrupiący i wykwintny.
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna),
- 1 dojrzały banan,
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub winogronowego,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 ½ łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na polewę czekoladową:
- ½ kostki masła,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- wiórki kokosowe i posiekane orzechy do posypania.
- Pomidory, banana, cukier oraz olej umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
- W oddzielnej misce połącz wszystkie suche składniki.
- Do suchych składników dodaj mokre i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się.
- Gotową masę na piernik z pomidorów przelej do keksówki.
- Piernik pomidorowy piecz ok. 45 minut w 180°C.
- Po wystygnięciu przekrój ciasto na pół i przełóż ulubionym dżemem lub powidłami.
- W kąpieli wodnej lub w rondelku rozpuść czekoladę z masłem.
- Lekko wystudzoną czekoladową masą polej piernik pomidorowy i obsyp wierzch wiórkami oraz orzechami.
- Po zastygnięciu polewy piernik z pomidorów jest gotowy do jedzenia.
fot. Adobe Stock