Przepis na niezwykle wilgotny piernik pomidorowy

Bardzo aromatyczny i wilgotny piernik pomidorowy to alternatywa dla tradycyjnego świątecznego wypieku. Głównym jego składnikiem są pomidory z puszki oraz banan.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przepis na niezwykle wilgotny piernik pomidorowy
fot. Adobe Stock
Do przygotowania piernika z pomidorów nie potrzebujesz wprawy w pieczeniu – to ciasto zrobi każdy. Zasmakuje ono nawet tym, którzy za wypiekiem nie przepadają, bo jest dla nich zbyt twardy i suchy. Ten piernik pomidorowy jest aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej i niezwykle wilgotny, dzięki pomidorom.

Jeśli uważasz, że święta bez piernika nie istnieją, a nie masz czasu na tradycyjny piernik staropolski dojrzewający, którego przygotowanie jest długotrwałym procesem, piernik pomidorowy to rozwiązanie dla ciebie! Robi się go szybko, a jedyny sprzęt niezbędny do przygotowania ciasta to blender, który jest na wyposażeniu niemal każdego domu.

Piernik pomidorowy – jak go zrobić?

Obawiasz się, że smak pomidorów będzie wyczuwalny? Nic bardziej mylnego! Kiedy powiesz gościom i rodzinie, że to piernik z pomidorów zobaczysz zdumienie na twarzy każdego.

Ciasto możesz przełożyć powidłami lub dżemem, a także zrobić z polewą czekoladową i obsypać piernik pomidorowy orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Ten dodatek sprawi, że wypiek świąteczny będzie chrupiący i wykwintny.

Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna),
  • 1 dojrzały banan,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub winogronowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 ½  łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Domowa przyprawa do piernika – zrób zapas i przechowuj w słoiku.

Składniki na polewę czekoladową:
  • ½ kostki masła,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • wiórki kokosowe i posiekane orzechy do posypania.
Wykonanie:
  1. Pomidory, banana, cukier oraz olej umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
  2. W oddzielnej misce połącz wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się.
  4. Gotową masę na piernik z pomidorów przelej do keksówki.
  5. Piernik pomidorowy piecz ok. 45 minut w 180°C.
  6. Po wystygnięciu przekrój ciasto na pół i przełóż ulubionym dżemem lub powidłami.
  7. W kąpieli wodnej lub w rondelku rozpuść czekoladę z masłem.
  8. Lekko wystudzoną czekoladową masą polej piernik pomidorowy i obsyp wierzch wiórkami oraz orzechami.
  9. Po zastygnięciu polewy piernik z pomidorów jest gotowy do jedzenia.
Piernik pomidorowy z orzechami
fot. Adobe Stock